Η Χαμάς έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομήρων για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και της ανοικοδόμησης της Γάζας, ως απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από το Ισραήλ.

Η ένοπλη ομάδα θέλει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό του πολέμου μετά από τρεις περιόδους εκεχειρίας 45 ημερών.

Η προσφορά είναι πιθανό να είναι απαράδεκτη για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος έχει ζητήσει «ολική νίκη» στη Γάζα.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να επιτευχθεί μια μέση λύση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Η απάντηση της Χαμάς είναι μια αντιπροσφορά σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου - λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Οι τρεις φάσεις

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του εγγράφου της Χαμάς που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προτείνει:

Φάση πρώτη: Παύση 45 ημερών στις μάχες κατά την οποία όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, άνδρες κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένοι και άρρωστοι θα ανταλλάσσονταν με Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας και θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση νοσοκομείων και προσφυγικών καταυλισμών

Φάση δεύτερη: Οι εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλάσσονταν με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και οι ισραηλινές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν εντελώς τη Γάζα

Φάση τρίτη: Και οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν λείψανα και πτώματα. 

Η συμφωνία θα αυξήσει επίσης τις παραδόσεις τροφίμων και άλλης βοήθειας στη Γάζα. Μέχρι το τέλος της παύσης των 135 ημερών στις μάχες, η Χαμάς λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου θα είχαν ολοκληρωθεί.

Μπλίνκεν: Υπάρχη ακόμη πολλή δουλειά να γίνει

Η πρόταση έλαβε μια χλιαρή απάντηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την χαρακτήρισε «λίγο πάνω από την κορυφή». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά να γίνει» για να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά τόνισε τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς ειρήνης.

Μια προηγούμενη εκεχειρία μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο απελευθέρωσε περίπου 100 ομήρους σε ανταλλαγή με 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Περίπου 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Η ένοπλη ομάδα έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 27.700 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 65.000 τραυματίστηκαν από τον πόλεμο που ξεκίνησε το Ισραήλ ως απάντηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Μιλώντας στο κανάλι 13 του Ισραήλ, ένας ανώτερος ισραηλινός εκπρόσωπος είπε ότι ορισμένα από τα αιτήματα της Χαμάς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, προσθέτοντας ότι οι αρχές συζητούν αν θα απορρίψουν την πρόταση ή θα ζητήσουν διαφορετικούς όρους.

Νετανιάχου: Στόχος είναι η ολική νίκη

Ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι ο στόχος είναι η «ολική νίκη», οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά και ορισμένοι επιμένουν ότι δεν είναι καν εφικτό στρατιωτικά.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η ένοπλη ομάδα είχε «παρουσιάσει ένα θετικό όραμα» για την υποστηριζόμενη από το Ισραήλ πρόταση, αλλά είχε ζητήσει ορισμένες τροποποιήσεις σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας και την επιστροφή των κατοίκων της στα σπίτια τους.

Οι ΗΠΑ, ένας από τους κύριους μεσολαβητές σε αυτές τις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς, εξακολουθούν να θεωρούν τις διαπραγματεύσεις ως την «καλύτερη πορεία προς τα εμπρός» και πιέζουν σκληρά μαζί με τους Άραβες εταίρους τους.

Στόχος τους είναι να επιτύχουν μια διαρκή ανθρωπιστική παύση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και να δώσει χώρο για να επικεντρωθούν σε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» του τέλους του πολέμου.

Ο κ. Blinken το χαρακτήρισε «απίστευτα ισχυρό μονοπάτι» που θα άνοιγε το δρόμο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή και τελικά ένα Παλαιστινιακό κράτος, καθώς και για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Αλλά ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην καταστροφή των ταξιαρχιών της Χαμάς και στο κυνήγι των ηγετών της Χαμάς. Και ο κ. Νετανιάχου, έχοντας πάντα επίγνωση της δικής του πολιτικής επιβίωσης, δέχεται πιέσεις από δεξιούς συμμάχους που προειδοποιούν ότι θα ρίξουν την κυβέρνησή του εάν κάνει παραχωρήσεις.

Οι ισραηλινές οικογένειες ομήρων γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την τύχη των αγαπημένων τους, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις ότι το ένα πέμπτο από τους 130 ομήρους που παραμένουν στη Γάζα είναι νεκροί.

Οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους ανησυχούν για τους αυξανόμενους κινδύνους μιας ευρύτερης περιφερειακής πυρκαγιάς και πολλοί διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν φωναχτά για την εντεινόμενη ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα. Πολλά ρολόγια χτυπούν δυνατά.