Την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου υποδέχθηκε με αισθήματα πνευματικής χαράς και συγκίνησης η πόλη του Παραλιμνίου, με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου να είναι το επίκεντρο καθώς από σήμερα έως και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου το μοναδικό θεομητορικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας μας τίθεται προς προσκύνηση του πιστού λαού.

Την Αγία Ζώνη, που έφτασε με ιδιωτική πτήση στην Κύπρο, στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, μετέφερε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ, έπειτα από πρόσκληση του μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν την Τιμία Ζώνη ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, οι μητροπολίτες Κιτίου, Λεμεσού, Ταμασού και Ορεινής, ο επίσκοπος Νεαπόλεως, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Παραλιμνίου, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας, καθώς και πλήθος κόσμου. Άγημα της Στρατονομίας απέδωσε τιμές στην Αγία Ζώνη με την άφιξή της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ στην αίθουσα επισήμων του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας εψάλη δέηση.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  //  ΔΕΥΤΕΡΑ  05..02.2024

Κύπρος: Συγκινητική υποδοχή της Αγίας Ζώνης

Η υποδοχή της Αγίας Ζώνης αρχικά έγινε σε κεντρικό σημείο της πόλης παρουσία τιμητικού αγήματος και των αρχών του τόπου. Ως ανεκτίμητης αξίας δώρο χαρακτήρισε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης. Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην έλευση της Αγίας Ζώνης στην επαρχία Παραλιμνίου, την κατεχόμενη Αμμόχωστο η οποία αναμένει την ελευθερία της μετά την πενηντάχρονη κατοχή μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και το συνεχιζόμενο έγκλημα εις βάρος της. Μετά τις ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη κ. Βασίλειο και τον Καθηγούμενο, Γέροντα Εφραίμ, ο κ. Πυλίρρης ευχήθηκε όπως η Αγία Ζώνη καταφθάσει και πάλι στην Κύπρο και τεθεί προς προσκύνηση στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, η οποία σήμερα είναι κατεχόμενη.

Ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ για την «πρόθυμη ανταπόκρισή του για τη μεταφορά της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου πρώτα στη δική μας Μητρόπολη και ακολούθως σε άλλες Μητροπόλεις, όπως Λεμεσού, Πάφου, Ταμασού, με τελευταίο σταθμό τη Μητρόπολη Κιτίου».

«Είναι ένα εξαιρετικό γεγονός αυτό που συμβαίνει για μας στην Κύπρο, γιατί είδαμε την ευσεβή ανταπόκριση του λαού και την αναμονή αυτής της μέρας, ώστε να έρθουν να προσκυνήσουν και να λάβουν τον αγιασμό από αυτό το μεγάλο κειμήλιο της χριστιανοσύνης» είπε. Πρόσθεσε ότι «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι τη Ζώνη την κατασκεύασε η ίδια η Παναγία με τρίχες καμήλου. Η Ζώνη ήταν μεγαλύτερη σε μέγεθος, αλλά στην πορεία των χρόνων τεμαχίστηκε σε τρία κομμάτια, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ ένα κομμάτι πήραν οι Φράγκοι».

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ ανέφερε: «Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι στην Κύπρο με την Αγία Ζώνη. Η Αγία Ζώνη ήρθε στην Κύπρο πριν από 34 χρόνια και σήμερα έρχεται ξανά κατόπιν της προσκλήσεως του μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου».

Η Αγία Ζώνη της Κύπρου | Parapolitika


Σημειώνεται ότι η Αγία Ζώνη μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Παραλίμνι, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή στο χώρο μπροστά από την παλαιά ΣΠΕ Παραλιμνίου και ακολούθως με πομπή θα μεταφερθεί στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, όπου θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.