Tα πειράματα του Έλον Μασκ για την τοποθέτηση μικροτσίπ σε εγκεφάλους προκάλεσαν τον βασανισμό και τον θάνατο χιλιάδων ζώων, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως οι πίθηκοι που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα για τις δοκιμές του εργαστηρίου της νεοφυούς επιχείρησης Neuralink υπέστησαν «ακραία ταλαιπωρία», ενώ τα ζώα που έχουν σκοτωθεί υπολογίζονται στα 1.500. Αναφέρεται επίσης ότι οι πίθηκοι δέχθηκαν εξαντλητικές επεμβάσεις στο κρανίο -έως και δέκα φορές για κάθε ζώο- προτού καταρρεύσουν στα πειράματα. Τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα περιήλθαν στο βρετανικό Μέσο από το Πανεπιστήμιο του Ντέιβις της Καλιφόρνια, το οποίο συνεργάστηκε με τη Neuralink σε δοκιμές για τρία χρόνια, από το 2017 έως το 2020.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Daily Mail, ένας πίθηκος -γνωστός ως «Ζώο 8»- είχε «ακρωτηριαστεί στα άκρα» και «είχε διάρροια τον πρώτο χρόνο της ζωής του», σύμφωνα με τις γνωματεύσεις. Επιπλέον, το ζώο υποβλήθηκε σε βαζεκτομή. Ακόμα, μια «τρύπα ραγάδας» δημιουργήθηκε στο κεφάλι πιθήκου για να εμφανιστεί ο εγκέφαλος. Ακολούθως, το εμφύτευμα τοποθετήθηκε και δοκιμάστηκε και στη συνέχεια το ίδιο ζώο υποβλήθηκε σε ευθανασία.

Το εμφύτευμα της Neuralink, μεγέθους ενός νομίσματος, έχει ήδη τοποθετηθεί στον εγκέφαλο ενός πιθήκου μακάκου, ο οποίος κατάφερε να παίξει το βιντεοπαιγνίδι «Pong» χωρίς χειριστήριο ούτε πληκτρολόγιο.

Δείτε βίντεο:

Monkey MindPong



Η πρώτη εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο X ότι η εταιρεία εμφύτευσε με επιτυχία το πρώτο εγκεφαλικό τσιπ σε άνθρωπο. Η επέμβαση έγινε τη Δευτέρα (29/1) και ο ασθενής αναρρώνει καλά, σύμφωνα με τον Έλον Μασκ.


Οι στόχοι της Neuralink και του Έλον Μασκ

Η Neuralink συγκέντρωσε πρόσφατα 323 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο. Η Neuralink λέει πως θέλει κι αυτή να κάνει παράλυτους ασθενείς να περπατήσουν ξανά, αλλά επίσης να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς, ακόμη και να γιατρέψει ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

Ο Έλον Μασκ φιλοδοξεί επίσης να προσφέρει το εμφύτευμα σε όλους, ώστε να επιτρέψει την καλύτερη επικοινωνία με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να περιορίσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τον «κίνδυνο για τον πολιτισμό μας» που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Με πληροφορίες από Daily Mail