Στην αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027 συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ΒρυξελλώνΕξ αυτών 33 δισ. ευρώ σε δάνεια και 10,6 δισ. ευρώ σε ανακατανομές κονδυλίων. Το νέο χρήμα ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ, δηλαδή τρεις φορές λιγότερο από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2023.

Διαβάστε ακόμα: Σύνοδος Κορυφής: Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 50 δισ. για βοήθεια στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Τα βρήκαν οι "27" για την Ουκρανία

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη (1.2.2024) συμφώνησαν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που περιλαμβάνει και τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027. 

Η αύξηση του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε από τα 27 κράτη-μέλη στην σύνοδο κορυφής, είναι η ίδια με την οποία είχαν συμφωνήσει τα 26 κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2023 και στην οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ασκήσει βέτο, λόγω της άρνησής του να χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία έως το 2027. «Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ», έγραψε ο Μισέλ στο Χ, λίγα λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Να σημειώσουμε ότι το πακέτο αυτό των 50 δισ. ευρώ (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια) θα δοθεί σε ορίζοντα 4ετίας.

«Αυτό κλειδώνει μια σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σημειώνεται βέβαια πως είχε προηγηθεί μπαράζ διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες και δη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο συνάντησαν κατ' ιδίαν ο ίδιος ο κ. Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Όλαφ Σολτς.

Το θέμα είναι να φανεί τι ανταλλάγματα πήρε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, γιατί υπενθυμίζεται πως είχε θέσει βέτο στην έξτρα οικονομική στήριξη στην Ουκρανία. Το πιθανότερο είναι πως κατά τη συνάντηση με την άνωθεν πεντάδα ηγετών υποχώρησε και δεν άσκησε βέτο.
Στο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται: «Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Σύνοδος Κορυφής: 2 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό

Κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε η χρηματοδότηση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Όπως επισήμαναν οι ηγέτες των «27» κρατών-μελών της ΕΕ, το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί μια «ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».

Σκοπός είναι να προβλεφθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη στήριξη των κρατών-μελών στη διαχείριση επειγουσών προκλήσεων και τις ανάγκες που έχουν σχέση με τη μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, καθώς και σε αυτούς που επλήγησαν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένου των νέων συνοριακών διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι, για να επιτραπεί στην Ένωση να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε μία περίοδο εντάσεων, οι προτεραιότητες για το μεταναστευτικό θα ενισχυθούν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της αποτελεσματικής μεταναστευτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη συνέχιση των δράσεων που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική.

Θα βοηθήσει επίσης στην υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, της Νότιας Γειτονίας και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων και χρηματοδότησης για τις μεταναστευτικές διαδρομές.


Σύνοδος Κορυφής: Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, για την περίοδο 2021-2027 προβλέπεται η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ως εξής:
  • 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας (17 δισ. ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης και 33 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων)
  • 2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων
  • 7,6 δισ. ευρώ για την πολιτική γειτονίας
  • 1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας, μέσω της πλατφόρμας Στρατηγικές Τεχνολογίες για την Ευρώπη (STEP)
  • 2 δισ. ευρώ για το μέσο ευελιξίας
  • 1,5 δισ. ευρώ για το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Έκτακτης Βοήθειας (SEAR).