Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει το δικό του προσωπικό καταφύγιο. Πρόκειται για μια καλά φυλασσόμενη κατοικία κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο drone με τη στιγμή που ουκρανικό πυροβολικό χτυπά ρωσικές δυνάμεις

Την αποκάλυψη έκανε  το ερευνητικό μέσο Dossier Center του πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. O ίδιος πέρασε 9 χρόνια στη φυλακή και ο Πούτιν έκανε «ψίχουλα» την μετοχή της Yukos, πριν την ωθήσει στην χρεωκοπία. Ως αντίποινα ο Μιχαήλ Χοντορκόφκι χρηματοδοτεί με όσα χρήματα του έμειναν (περίπου μισό δισ.) τον αγώνα εναντίον του Πούτιν μαζί με άλλους «άτυχους» ολιγάρχες.

Η κατοικία που φέρεται να ανήκει στον Πούτιν και βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Φινλανδία, στη βορειοδυτική ρωσική δημοκρατία της Καρελίγια, διαθέτει «τρία σπίτια σύγχρονου στυλ στην ακτή του κόλπου Marjalahti, δύο ελικοδρόμια, αρκετές προβλήτες για γιοτ, μια φάρμα με πέστροφες και μια φάρμα με αγελάδες για την παραγωγή βοδινού κρέατος από αγελάδες Wagyu».

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την ιδιοκτησία, με έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, αποκαλύπτουν επίσης έναν καταρράκτη που σύμφωνα με το Κέντρο του Φακέλου «κλάπηκε» από το Εθνικό Πάρκο Ladoga Skerries ή έστω τα σύνορά του εθνικού πάρκου «μετακόμισαν λίγο».

Η πολύ επικίνδυνη αποστολή του εντοπισμού του καταφυγίου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν

Οι δημοσιογράφοι δεν είπαν πώς κατάφεραν να καταγράψουν τις εναέριες εικόνες, σημειώνοντας μόνο ότι κατάφεραν να παρακάμψουν την 24ωρη ασφάλεια, τους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και την παρεμβολή του σήματος των drone για να δημιουργήσουν το βιντεοσκοπημένο ρεπορτάζ του, το οποίο έχει ομοιότητες με τις έρευνες κατά της διαφθοράς του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ένα ανάχωμα τετράγωνου σχήματος που φέρεται να εμφανίστηκε στους χώρους της κατοικίας Καρέλια πριν από δύο χρόνια, μαζί με σημάδια οχημάτων που είναι ορατά στο γρασίδι, μπορεί να υποδηλώνουν σημάδια αυτού που το Dossier Center περιγράφει ως αντιαεροπορικό σύστημα. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Πούτιν επισκέπτεται την ιδιοκτησία τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με το πρακτορείο. Στενοί συνεργάτες του Ρώσου ηγέτη φέρονται να έχουν δώσει εντολή για την κατασκευή της μυστικής κατοικίας, η οποία ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

Η κατοικία ανήκει στο «δίκτυο εταιρειών του επιχειρηματία και χρηματοδότη Γιούρι Κόβαλτσιουκ που ασχολούνται με τις δραστηριότητες αναψυχής του προέδρου και είναι υπεύθυνες για όλη την ακίνητη περιουσία του», σύμφωνα με το Dossier. Ένα κοντινό ξενοδοχείο ανήκει στον Κόβαλτσιουκ και μια γειτονική κατοικία ανήκει στον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όπως αναφέρει το Dossier Center, επικαλούμενο το μητρώο ακινήτων της Ρωσίας.

 

 

Το μινιμαλιστικό και μοντέρνο καταφύγιο του Πούτιν έχει ελικοδρόμιο και αντιαεροπορικά συστήματα.

Λοιπά χαρακτηριστικά του υπερπολυτελούς καταφυγίου

Όλος ο σχεδιασμός είναι μοντέρνος και βιοκλιματικός, σε αναχώματα υπάρχουν βάσεις αντιαεροπορικών πυραύλων, υπόγεια είσοδο, ελικοδρόμιο, προβλήτα για να δένει γιοτ και ένα κιόσκι απέναντι από τον -πλέον- ιδιωτικό καταρράκτη. Η οικία με το προσωνύμιο «Η Καλύβα του Ψαρά» και το «Αγρόκτημα», έχουν δικό τους ελικοδρόμιο και προβλήτα, ενώ ημιπολύτιμοι λίθοι κοσμού τον εσωτερικό τους. Σε κοντινή απόσταση είναι μια ιχθυοκαλλιέργεια για πέστροφες και μια φάρμα παραγωγής βοδινού marble.

Το βοδινό marble, δηλαδή η μπριζόλα με ενδομυικό λίπος, ονομάζεται έτσι καθώς κυρίως χρησιμοποιούνται αγελάδες ράτσας Wagyu ή Kobe, των οποίων το rib eye και άλλα περιζήτητα κομμάτια, όταν τις ταΐζεις με δημητριακά και φυτικές ίνες, μοιάζει με μάρμαρο! Όπου προτιμητέα είναι οι Prime και Wagyu marble μπριζόλες! Με την βαθμολόγηση της αξίας της μπριζόλας να είναι όταν κόβεις το κρέας ανάμεσα στο δωδέκατο και δέκατο τρίτο θωρακικό.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους σχολιαστές δεν είναι το είδος της μπριζόλας που τρώει ο πρόεδρος της Ρωσίας, αλλά το γεγονός πως διαθέτει παλάτια, την ώρα που ο λαός του περνάει έναν πόλεμο, πλήρως φτωχοποιημένος και με πολλές στερήσεις. Λαϊκισμός βέβαια, όταν οι πολέμιοί του είναι έτεροι νυν και πρώην ολιγάρχες, αλλά το μήνυμα περνά στην αντιπολίτευση.

Πηγές: Dossier Center και Meduza