Για τις σηµαντικές αλλαγές που θα φέρει στη ζωή µας η Τεχνητή Νοηµοσύνη (Artificial Intelligence) , µέσα στην επόµενη πενταετία, µίλησε ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, σε συνέντευξή του στο CNN. Η ραγδαία άνοδος της Τεχνητής Νοηµοσύνης εντείνει τις ανησυχίες ότι εκατοµµύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσµο θα εξαλειφθούν, αφού τα ροµπότ θα µπορούν να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο δυναµικό, ωστόσο ο δισεκατοµµυριούχος επιχειρηµατίας υποστηρίζει πως η τεχνολογική ανάπτυξη γεννά ευκαιρίες.

«Οπως συνέβη µε την παραγωγικότητα της γεωργίας το 1900, οι άνθρωποι έλεγαν: “Ε, τι άλλο θα κάνουν οι άνθρωποι;”. Στην πραγµατικότητα, δηµιουργήθηκαν πολλά νέα πράγµατα, πολλές νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας και είµαστε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι όταν όλοι ασχολούνταν µε τη γεωργική εργασία», δήλωσε ο Γκέιτς. «Ετσι θα γίνει κι εδώ», συµπλήρωσε, εκφράζοντας για ακόµη µία φορά την πεποίθησή του ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη θα µεταµορφώσει τη ζωή µας προς το καλύτερο.

Επιµένοντας στις προβλέψεις του, ότι οι νέες τεχνολογίες θα κάνουν την καθηµερινότητά µας πιο εύκολη, έδωσε ακόµη ένα παράδειγµα. Συγκεκριµένα ανέφερε ότι θα βοηθά ακόµη τους γιατρούς να εξαλείφουν τη γραφειοκρατία του επαγγέλµατός τους, καθώς «ένα µέρος της δουλειάς τους, που δεν τους αρέσει, θα µπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσµατικά». Ο Γκέιτς, µε περιουσία 140 δισ. δολαρίων, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, σύµφωνα µε το Bloomberg’s Billionaires Index, έχει ωστόσο δεσµευθεί να δώσει όλα τα χρήµατά του σε φιλανθρωπίες. Το 2022 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χαρίζει 9 δισεκατοµµύρια δολάρια ετησίως έως το 2026, αναφέροντας πως είναι «ενθουσιασµένος που θα έχει τόσο µεγάλο αντίκτυπο» στους οργανισµούς στους οποίους τα δίνει.