«Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο Κογκρέσο, η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα νέα F-16 ούτε στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα, ούτε στα βορειοανατολικά της Συρίας. Τώρα καταντήσαμε να παρακαλάμε να πάρουν οι Έλληνες τα F-35 για να μας δώσουν τα F-16». Αυτό αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές στον Τύπο της χώρας τους σχετικά με τα F-16 και τα F-35, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, για τη διαφορά των F-35 μεταξύ των δύο χωρών, ο πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γετκίν, σχολίασε: «Δείτε που φτάσαμε! Το 2018 η Τουρκία είχε το πρώτο της F-35 και η Ελλάδα δεν είχε. Το 2024 η Τουρκία έχει μια οικονομική κρίση και σχεδόν θα προσευχηθούμε για να πάρει η Ελλάδα τα F-35 έτσι ώστε να πάρουμε κι εμείς τα F-16. To F-16 δεν είναι κακό αεροσκάφος. Είναι 4ης γενιάς.  Όμως το μοναδικό 5ης γενιάς αεροσκάφος είναι το F-35 που έχει τη δική τους τεχνολογική αυτονομία και είναι αόρατο».

Όσο για «τα ελληνικά F-35 είναι αόρατα και νέας τεχνολογίας. Οι Τούρκοι πιλότοι είχαν εκπαιδευτεί στα F-35 και τώρα τα πήραν οι Έλληνες», σημειώνεται στον τουρκικό Τύπο.

«Η Τουρκία είχε ήδη πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια για τα F-35. Kαι είχε ξεκινήσει η εκπαίδευση των πιλότων. Αν η Τουρκία δεν είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 συνολικά θα είχε πληρώσει 11 δισ. δολάρια και τα F-35 θα είχαν ενταχθεί στην Τουρκική Αεροπορία», σημειώνεται σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου SOZCU TV, και συμπληρώνεται: «Κι ενώ η Τουρκία θα πάρει την εκσυγχρονισμένη έκδοση των F-16  τα οποία είναι αεροσκάφη που παράγονται με τεχνολογία 40 ετών, η Ελλάδα θα εντάξει στο στόλο της 40 F-35 τα  οποία είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς. Μπορεί η χρήση των F-35 να είναι ιδιαίτερα ακριβή έχει την ιδιότητα της χαμηλής ορατότητας, τα εχθρικά μαχητικά μέχρι μια συγκεκριμένη απόσταση δεν μπορούν να εντοπίσουν τα F-35. Tα F-35. χαρακτηρίζονται ως κινούμενοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθώς διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο Κογκρέσο, η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα νέα F-16 ούτε στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα, ούτε στη βορειοανατολικά της Συρίας».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyruof926y35)


Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Θα ναυπηγήσουμε δεύτερο αεροπλανοφόρο - Αν δεν παράγεις δικά σου όπλα δεν είσαι κράτος

«Αν δεν έχουμε δική μας αμυντική βιομηχανία, θα έρχονται κάτι μίζεροι και θα μας κάνουν μαγκιές» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Με την αμυντική μας βιομηχανία ναυπηγήσαμε το δικό μας αεροπλανοφόρο; Nαι, το κάναμε. Κατασκευάσαμε τα δικά μας ρομπότ;  Ναι, το κάναμε. Και θα συνεχίσουμε Διότι δίχως αυτά, δεν μπορείς να είσαι ένα κράτος. Όταν είχαμε έρθει στην εξουσία η παραγωγή της αμυντικής μας βιομηχανίας έφτανε στο 20% σήμερα είμαστε στο 80%. Από εκεί φτάσαμε στο σημείο αυτό. Στόχος είναι το 100% Αν δεν το κάνεις αυτό, ο κάθε ένας μίζερος θα έρχεται μπροστά σου και  θα σου κάνει μαγκιές. Εμείς τώρα αν θέλει ο Θεός, θα ναυπηγήσουμε το δεύτερο αεροπλανοφόρο, κι αυτό θα το καταφέρουμε στα δικά μας ναυπηγεία.

Μα πώς φτάσαμε στην κατάσταση αυτή. Πώς καταντήσαμε. Το 2018 η Ελλάδα ήταν σε οικονομική κρίση εμείς είχαμε τα F-35. To 2024 εμείς δεν έχουμε τα F-35 και περιμένουμε πώς και πώς οι Έλληνες να πάρουν αυτά τα αεροσκάφη. Για να μπορέσουμε ενδιάμεσα να πάρουμε κι εμείς τα F-16 και να δώσουμε τεράστιο ποσό».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyrurmd2ux8x)