Η Oxfam γνωστοποίησε ενδιαφέροντα οικονοµικά στοιχεία για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη αλλά και το ζήτημα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, διαπιστώνεται πως η συνδυασµένη περιουσία των 5 πλουσιότερων ανδρών του κόσµου έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2020, ενώ πέντε δισεκατοµµύρια άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι, δηλαδή το πιο αδύναµο οικονοµικά 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

@parapolitika Πόσο αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες ανά τον κόσμο; #parapolitikagr #tiktokgreece #greece #rich #poor ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr
Ο ρυθµός των κερδών των πλουσιότερων του κόσμου αυξάνεται µε γεωµετρική πρόοδο, καθώς από το 2020 και έπειτα ο πλούτος τους έχει αυξηθεί τρεις φορές γρηγορότερα από τον ρυθµό του πληθωρισµού, ενώ καταγράφεται ακόµη ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Οι 5 ισχυρότεροι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 114% (464 δισ.), µε την ταυτόχρονη µείωση του συνολικού πλούτου των φτωχότερων τάξεων (60%) κατά 0,2% (4,77 δισ.). Ειδικότερα, το πλουσιότερο 1% του κόσµου κατέχει το 59% όλων των παγκόσµιων χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων, µε ενδεικτική περίπτωση το Ηνωµένο Βασίλειο, όπου το πλουσιότερο 1% κατέχει το 36,5% όλων των χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων, µε αξία 1,8 τρισ. στερλινών.

Παράλληλα, οι µέσοι πραγµατικοί µισθοί σχεδόν 800 εκατοµµυρίων εργαζοµένων έχουν µειωθεί σε 52 χώρες, ενώ η ισοδυναµία του συνολικού ποσού που έχασαν τα τελευταία δύο χρόνια αγγίζει τα 1,5 τρισεκατοµµύριο δολάρια, δηλαδή 25 ηµέρες χαµένων µισθών για κάθε εργαζόµενο. Ο δείκτης Gini, που µετράει την ανισότητα, διαπίστωσε επίσης ότι η παγκόσµια ανισότητα εισοδήµατος είναι συγκρίσιµη πλέον µε αυτήν της Νότιας Αφρικής, χώρας µε την υψηλότερη ανισότητα στον κόσµο.

Η µελέτη επιχειρεί να αναδείξει επίσης και το ζήτηµα της ανισότητας και µέσω της σύγκρισης εταιρειών - χωρών. Πολλές εξ αυτών είναι µεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες και από κράτη, θέτοντας στο επίκεντρο τη µονοπωλιακή τους δύναµη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Apple αποτιµάται σε 3 τρισ. δολάρια, αριθµός που είναι µεγαλύτερος από το συνολικό ΑΕΠ της Γαλλίας, έβδοµης µεγαλύτερης οικονοµικά χώρας στον κόσµο.