Επανήλθε δυναμικά στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο της Γερμανίας το ακροδεξιό - φιλοναζιστικό κόμμα AfD, που έχει παγιωθεί δημοσκοπικά στην 2η θέση με 21,5%. Επ’αυτού του ζητήματος, διαδηλώσεις εναντίον του κόμματος αλλά και η πιθανότητα διακοπής της κρατικής χρηματοδότησής του, εντείνουν την πόλωση στην χώρα.

Η μυστική συνάντηση

Την περασμένη εβδομάδα, έλαβαν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις (άνω των 100) κατά του κόμματος. Πάνω από 350.000 διαδήλωσαν στο Βερολίνο, 250.000 στο Μόναχο, 160.000 στο Αμβούργο και 70.000 στην Κολωνία. Χαρακτηριστική ήταν αυτή της Φρανκφούρτης με τη συμμετοχή περίπου 35.000 πολιτών, με συνθήματα, πλακάτ και αφίσες που ανέγραφαν: «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία – Φρανκφούρτη ενάντια στο AfD» ή «Ναζί έξω». Το λαϊκό ξέσπασμα ήρθε μετά την αποκάλυψη μυστικής συνάντησης στελεχών του κόμματος, με κύριο θέμα της ατζέντας τις μαζικές απελάσεις μεταναστών. Μάλιστα, η συνάντηση φέρεται πως είχε ''στο μενού’’ και απελάσεις Γερμανών πολιτών, ξένης καταγωγής οι οποίοι σύμφωνα με την άποψή τους, ‘’δεν είναι ενταγμένοι όπως πρέπει στην κοινωνία’’. Ο όγκος των διαδηλωτών ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο.

Αυτή τη στιγμή, το AfD συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, 21,5% στην πρόθεση ψήφου. Η ανησυχία για την άνοδό του κλιμακώνεται εν όψει των κρατιδιακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν φέτος σε Βρανδεμβούργο, Θουριγγία και Σαξονία, στο οποίο δημοσκοπικά εμφανίζεται ως πρώτο, με τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία να αναμένονται το 2025. Κατά συνέπεια, εκφράζονται φόβοι για μία πιθανή πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος αλλά και την πιθανότητα να βρεθούν οι εταίροι με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Aπό την άλλη, το πρώτο ‘’κύμα’’ διαδηλώσεων φαίνεται πως είχε τον αντίκτυπό του, καθ’ότι δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, έδειξε την μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία διετία για το κόμμα, που από το 23% έπεσε στο 21,5%. Ταυτόχρονα και βάσει της έρευνας, τις διαδηλώσεις κατά της AfD υποστηρίζει το 37% των ερωτηθέντων, ωστόσο το 50% δηλώνει ότι θεωρεί αδιανόητο να ψηφίσει AfD. Οι αποκαλύψεις για την συναντήσεις, όμως, δεν πτόησαν την ταχύτητα προσέλκυσης νέων μελών, καθώς στο διάστημα 10-22 Ιανουαρίου να υπεβλήθησαν 1.400 αιτήσεις εγγραφής, με τις παραιτήσεις να είναι μόλις σε διψήφιο αριθμό.

Παράλληλα, τα νομοθετικά αντανακλαστικά έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται πλέον μέχρι και η ακύρωση της κρατικής χρηματοδότησης. Βάσει αριθμών, η κρατική χρηματοδότηση στην Γερμανία χορηγείται σε κόμματα που έχουν συγκεντρώσει 0,5% στις ομοσπονδιακές εκλογές ή τις ευρωεκλογές, αλλά και σε αυτά που επιτυγχάνουν το 1% στα κρατίδια. Αυτήν την στιγμή, το 44% των συνολικών εσόδων του AfD για το έτος 2021 προήλθε από το κράτος και συγκεκριμένα, 11 εκατομμύρια ευρώ από τα -περίπου- συνολικά 25 εκ.

Ευελπιστεί σε «Dexit»

Με την πολτιική σκηνή της Γερμανίας να είναι ήδη ταραγμένη από τα όσα διαδραματίζονται, την ανησυχία ενέτεινε η πρόθεση της οργάνωσης ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αν ανέλθει στην εξουσία. Με γνωστές τις αντιευρωπαϊκές του θέσεις, η συνεπικεφαλής, Αλίς Βάιντελ, υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ρυθμιστεί, την βλέπουμε ως ένα αποτυχημενο σχέδιο».

Η ίδια ανέφερε στους Financial Times ότι το κόμμα έχει ως σκοπό την μεταρρύθμιση της ΕΕ αλλά και τον ταυτόχρονο περιορισμό της εξουσίας της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως αν ένα τέτοιο εγχείρημα δεν καταστεί δυνατό και αν δεν γίνει εφικτή η αποκατάσταση της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ, «τότε οι πολίτες θα πρέπει να αποφαίσουν, όπως ακριβώς στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα για το «Dexit» – την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ», ανέφερε, φέρνοντας μνήμες από την έξοδο του Η.Β. από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα το 2016.

Σύμφωνα με το Politico, η συνεπικεφαλής του AfD χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδες» και «διαστρεβλωτικό» το δημοσίευμα αναφορικά με τις θέσεις της, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον νόμο μόνο «για τον επαναπατρισμό ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην χώρα». Προβληματική στο ζήτημα αποτελεί πως παρά τα δεδομένα χαμηλά ποσοστά υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Γερμανίας και της ΕΕ των ψηφοφόρων τους, δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου του 2023 αναδεικνύουν ότι η πλειοψηφία αυτών δεν θα ήταν πιθανό να ψηφίσει ενός «Dexit», με το 52% να διατηρεί τη θέση υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής