Υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Hurriyet, η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία εντάχθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως της γείτονος, το οποίο σημαίνει πως η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της σκανδιναβικής χώρας είναι νόμος του εσωτερικού δικαίου της Τουρκίας.

Το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας είχε υπογραφεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ στις 5 Ιουλίου 2022. Η αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας πέρασαν πολύ εύκολα από σχεδόν όλα τα εθνικά κοινοβούλια.

Μόνη εξαίρεση ήταν για την περίπτωση της Σουηδίας η Τουρκία που έβαλε ειδικούς όρους και ενεπλάκη σε μακρές διαπραγματεύσεις.

Η υπογραφή είναι αφετηρία για το επόμενο μεγάλο παζάρι ώστε η Τουρκία να εξασφαλίσει το αντάλλαγμα το οποίο από την αρχή ζητούσε, την έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης 40 F-16 και 80 κιτ για την αναβάθμιση των παλιών F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα και της παρέμβασης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη οπου συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν εξασφαλίζοντας την δέσμευση του τούρκου ηγέτη ότι θα προχωρήσει με το Πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει παράλληλα και το πακέτο των F-16.