Οι αναμνήσεις από το Ολοκαύτωμα των ναζί είναι ακόμα χαραγμένες στο μυαλό της 88χρονης πλέον Σάρα Τζάκσον, η οποία βίωσε ως παιδί αυτές τις τραγικές στιγμές. Τον περασμένο Οκτώβριο προσέφερε καταφύγιο σε τρεις Ισραηλινούς που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, το Σάββατο, η Τζάκσον και οι τρεις Ισραηλινοί ξανασυναντήθηκαν για πρώτη φορά από τότε που οι ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε φεστιβάλ μουσικής στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω 360 ανθρώπους στο σημείο αυτό και μεταφέροντας άλλους ως ομήρους πίσω στη Γάζα.

Η Τζάκσον δήλωσε ότι τα γεγονότα που πυροδότησαν τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα συνέβησαν πολύ γρήγορα.

«Ζω στο δεύτερο σπίτι μετά την πύλη (την είσοδο του κιμπούτς). Βλέπω κάποιους ανθρώπους στον δρόμο… Και αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι ήρθαν στο σπίτι μου», δήλωσε.

«Πήγαν στην μπροστινή πόρτα, κλείδωσαν την πόρτα και έχω μια πολύ μεγάλη πολυθρόνα στη γωνία και έβαλαν την πολυθρόνα στην πόρτα και όλοι πήγαμε στο καταφύγιο».

Οι πυροβολισμοί έρχονταν από παντού

Η Ίλια Πισάτζκοφ, 34 ετών, ήταν μία από αυτούς. «Οι πυροβολισμοί έρχονταν από παντού», δήλωσε. «Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και αρχίσαμε να οδηγούμε. Όταν αρχίσαμε να οδηγούμε είδαμε μια χειροβομβίδα που έπεσε κυριολεκτικά μερικά μέτρα μακριά από εμάς, όλα πνίγηκαν στον καπνό, και απομακρυνθήκαμε».

Η Πισάτζκοφ και οι φίλοι της κατάφεραν να οδηγήσουν περίπου δύο χιλιόμετρα στο κοντινό κιμπούτς Σαάντ. Περνώντας δίπλα από σορούς που κείτονταν στον δρόμο, κατάφεραν να γλιτώσουν από τις ενέδρες της Χαμάς. Συνολικά 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, οι τέσσερίς τους συναντώνται και πάλι, χαμογελούν και αγκαλιάζονται καθώς κοιτούν τις σέλφι από εκείνη την ημέρα στο καταφύγιο της Τζάκσον.

«Εσύ είσαι αυτός που κοιμήθηκε στο κρεβάτι μου, σωστά;», ρώτησε η Τζάκσον τον Μπένελ Φράνσις, έναν από τους τρεις νέους.

Η συναισθηματικά φορτισμένη συνάντηση ξεκίνησε με την 88χρονη Τζάκσον να θυμάται τις εμπειρίες της όταν έζησε την απώλεια και όταν κρυβόταν, αλλά και το πείσμα που επέδειξε ενώ μεγάλωνε ως παιδί Εβραίων στην εμπόλεμη Πολωνία και τη Σιβηρία.

Ήταν τεσσάρων ετών όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Η οικογένειά της πήγε να κρυφτεί στη Σιβηρία και ύστερα από χρόνια εκτοπισμού και αναφορών ότι συγγενείς της χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, οι γονείς της αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ το 1949.

Η Τζάκσον μοιράστηκε τις αναμνήσεις της στο πλαίσιο μια κοινωνικής πρωτοβουλίας για ανεπίσημες συγκεντρώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες για να τιμηθούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η εκδήλωση, που ονομάζεται Ζίκαρον Μπάσαλον (Τελετή Μνήμης στο Σαλόνι) συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο επιζώντες του Ολοκαυτώματος ή απογόνους των επιζώντων που μοιράζονται τις εμπειρίες τους με νεότερους ανθρώπους.

Για κάποιους επιζώντες, η επίθεση της Χαμάς επανέφερε μνήμες από θηριωδίες του παρελθόντος. Αυτό που τους αναστατώνει επίσης είναι ότι ο αντισημιτισμός ενισχύεται, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του στη Γάζα, όπου έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς και πάνω από 25.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

«Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει και πάλι», δήλωσε η Τζάκσον. «Μου είναι πολύ δύσκολο». Σε κάθε περίπτωση, η Τζάκσον ελπίζει ότι στην περιοχή θα έλθουν καλύτεροι καιροί.

«Μπορείς να καταλήξεις σε συμφωνίες χωρίς πόλεμο», δήλωσε. «Ελπίζω ότι ο κόσμος θα το μάθει αυτό, εάν θέλουν να αλλάξουν, είναι δυνατόν, να υπάρξει αλλαγή δίχως πόλεμο, δεν συμφωνείτε;».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογρραφία: Reuters