Επιστολή στο Κογκρέσο απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας την έγκριση πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως δεν πρόκειται για επίσημη επιστολή, αλλά για συμβουλευτική.

«Τώρα η Ουάσινγκτον θα περιμένει το επίσημο έγγραφο της αποδοχής της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ.


"Το Κογκρέσο περιμένει το επίσημο αίτημα"

Ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον Γιουνους Πακσόι ανέφερε: «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει γράψει μια επιστολή στην οποία συμβουλεύει το Κογκρέσο να εγκρίνει την έγκριση της πώλησης (των F-16). Δεν είναι επίσημο αίτημα. Στα ηγετικά μέλη του Κογκρέσου εστάλη μια επιστολή που τους καλεί να πουληθούν τα F-16 στην Τουρκία».

*Διαβάστε εδώ: ΗΠΑ: Ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την άμβλωση διακόπηκε από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές

Ο Αχμέτ Χακάν, διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, ρώτησε: «Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα που περιμέναμε;».

Ο Πακσόι απάντησε: «Nαι, αυτό είναι. Για τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όμως το Κογκρέσο περιμένει το επίσημο αίτημα. Καθώς αν σταλεί το αίτημα με επίσημη επιστολή για να ξεκινήσει η διαδικασία των 15 ημερών για την πώληση. Αυτή η επιστολή ήταν το βήμα καλής θέλησης των ΗΠΑ που αναφέρει "Ἀφού εσείς εγκρίνατε τη Σουηδία, κι εγώ στέλνω επιστολή στο Κογκρέσο και τους λέω κύριοι ας το εγκρίνουμε αυτό".

Η διαδικασία είναι αυτή. Η Τουρκία ενέκρινε τη Σουηδία, ο Μπάιντεν έστειλε επιστολή, η Τουρκία θα παραδώσει τα επίσημα έγγραφα της αποδοχής και ο Λευκός Οίκος θα στείλει το επίσημο αίτημα».

SON DAKİKA! 🚨 | ABD Başkanı Biden'dan Türkiye'ye F-16 Satışının Onaylanması İçin Kongre'ye Mektup!