Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο διάσημος πολιτικός της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ότι το κράτος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μια μέρα θα καταρρεύσει μαζί με την μετασοβιετική ελίτ την οποία χαρακτήρισε διεφθαρμένη, διψασμένη για εξουσία και διπρόσωπη.

Διαβάστε επίσης: Σκόπια: Τα διαβατήρια με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" παύουν να ισχύουν από τον Φεβρουάριο


Αλεξέι Ναβάλνι: Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης στη Ρωσία που τα έβαλε με τον Πούτιν

Ο ηλικίας 47 ετών Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος, που έγινε γνωστός πριν από μια και πλέον δεκαετία διακωμωδώντας την ελίτ του Πούτιν και την οποία κατηγορούσε για τεράστια διαφθορά, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια φυλακή περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

 «Οι πολυγαμικοί έγιναν συντηρητικοί στη χώρα μας. Τα μέλη του ΚΚΣΕ (Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης) έγιναν τώρα Ορθόδοξοι (Χριστιανοί). Οι κάτοχοι των χρυσών διαβατηρίων και λογαριασμών στο εξωτερικό έγιναν τώρα φανατικοί πατριώτες», αναφέρει ο Ναβάλνι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέβασαν οι υποστηρικτές τους.

«Ψέματα, ψέματα και τίποτα άλλο, παρά μόνο ψέματα», αναφέρει ο Ναβάλνι. «Θα καταρρεύσει και θα θρυμματισθεί. Το κράτος του Πούτιν δεν είναι βιώσιμο. Μία ημέρα θα κοιτάμε αν είναι στη θέση του και δεν θα είναι εκεί».

Ο 47χρονος Ναβάλνι θα μείνει στη φυλακή έως ότου γίνει 74 ετών

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει καταδικαστεί για να μείνει στη φυλακή έως ότου γίνει 74 ετών, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία του Πούτιν είναι ένα κράτος που διοικείται από «κλέφτες και εγκληματίες» και στο οποίο μια μέρα θα υπάρξουν σεισμικές αλλαγές μέσω εξέγερσης.

Από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα στο Κρεμλίνο την τελευταία ημέρα του 1999, οι αντίπαλοί του έχουν προβλέψει αρκετές φορές την πολιτική του πτώση κι έχουν διαψευσθεί.

Οι ρωσικές αρχές απορρίπτουν τις επικρίσεις του Ναβάλνι ως ανοησίες και λένε ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του είναι εξτρεμιστές που έχουν διασυνδέσεις με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA με σκοπό να σπείρουν τη διχόνοια στη Ρωσία.

Εκτός νόμου το κίνημα του Ναβάλνι – Στο εξωτερικό διέφυγαν οι συνεργάτες του

Ο Ναβάλνι βρίσκεται στη φυλακή, το κίνημά του έχει τεθεί εκτός νόμου και οι περισσότεροι από του βασικούς του συνεργάτες έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ο Ναβάλνι είχε κερδίσει τον θαυμασμό της διαιρεμένης ρωσικής αντιπολίτευσης για την απόφασή του να επιστρέψει οικειοθελώς στην Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία όπου είχε νοσηλευθεί μετά από μια προσπάθεια να τον δηλητηριάσουν, όπως έδειξαν οι εξετάσεις σε εργαστήρια της Δύσης, με νευροτοξικό παράγοντα, στη Σιβηρία.

Μόλις επέστρεψε, φυλακίσθηκε. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον δηλητηρίασαν με «Νοβιτσόκ».

Ο Ναβάλνι αναφέρει ότι συγκρατούμενοί του επανειλημμένα τον ρωτούσαν «γιατί επέστρεψες;».

Ο ίδιος λέει επίσης ότι η σύγχρονη Ρωσία έχει διαποτιστεί με «τον κυνισμό και τη συνωμοσία» σε τέτοιο βαθμό που πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον σε αγαθά κίνητρα, υποπτευόμενοι αντίθετα ότι είναι μέρος κάποιας μυστικής ίντριγκας του Κρεμλίνου.

«Έχω τη χώρα μου και τις πεποιθήσεις μου. Και δεν θέλω να αλλάξω τη χώρα μου και τα πιστεύω μου. Και δεν μπορώ να προσδώσω ούτε το ένα ούτε το άλλο», αναφέρει ο Ναβάλνι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ