Το FBI ξεκίνησε έρευνα μετά την αποκάλυψη από το BBC ισχυρισμών ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ένδυσης Abercrombie & Fitch (A&F), Μάικ Τζέφρις, εκμεταλλευόταν σεξουαλικά και κακοποιούσε άνδρες σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε σε όλο τον κόσμο.

Ο Μάικ Τζέφρις και ο Βρετανός σύντροφός του, Μάθιου Σμιθ, αντιμετωπίζουν επίσης μια αστική αγωγή που ισχυρίζεται ότι διηύθυναν μια επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων του σεξ.

Την έρευνα διευθύνουν πράκτορες του FBI που ειδικεύονται σε φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα και ομοσπονδιακοί εισαγγελείς από την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με διάφορες πηγές που επικαλείται το BBC.


Τα όργια σε πολυτελή ξενοδοχεία ανά την υφήλιο - Το στοματικό σεξ ως "διαβατήριο" για τον CEO της Abercrombie & Fitch


Τον Οκτώβριο, ένα ντοκιμαντέρ και μια σειρά podcast του BBC αποκάλυψαν ισχυρισμούς ότι ο Μάικ Τζέφρις και ο σύντροφός του Μάθιου Σμιθ εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά νεαρούς άνδρες σε εκδηλώσεις που διοργάνωναν στις κατοικίες τους στη Νέα Υόρκη και παγκοσμίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Οκτώ άνδρες δήλωσαν στο BBC ότι παρακολούθησαν αυτές τις εκδηλώσεις σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Μαρακές μεταξύ 2009 και 2015.

Ισχυρίστηκαν ότι ο κ. Jeffries και ο κ. Smith προέβαιναν σε σεξουαλική δραστηριότητα μαζί τους ή τους "κατεύθυναν" να κάνουν σεξ μεταξύ τους.

Έγγραφα που αποκάλυψε το BBC, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών εισιτηρίων και δρομολογίων εκδηλώσεων, αποκάλυψαν ότι υπήρχε μια εξαιρετικά οργανωμένη επιχείρηση που περιελάμβανε ένα δίκτυο στρατολόγων και έναν μεσάζοντα, τον James Jacobson.

Το BBC εντόπισε τον κ. Jacobson, 70 ετών σήμερα, ο οποίος αρνήθηκε κάθε αδίκημα και δήλωσε ότι οι άνδρες πήγαιναν σε αυτές τις εκδηλώσεις "με τα μάτια τους ορθάνοιχτα".


Οι μισοί από τους άνδρες που μίλησαν στο BBC για τη στρατολόγησή τους ισχυρίστηκαν ότι είχαν αρχικά παραπλανηθεί σχετικά με τη φύση των εκδηλώσεων. Άλλοι είπαν ότι κατάλαβαν ότι οι εκδηλώσεις θα ήταν σεξουαλικές, αλλά όχι ακριβώς τι αναμενόταν από αυτούς.

Αρκετοί είπαν στο BBC ότι ο μεσάζων ή άλλοι έθεσαν την πιθανότητα ευκαιριών για μόντελινγκ με την A&F. Ένας από τους άνδρες είπε ότι ο μεσάζων τού «ξεκαθάρισε ότι αν δεν τον άφηνα να μου κάνει στοματικό σεξ, δεν θα συναντιόμουν με την Abercrombie & Fitch ή τον Mike Jeffries».

Ένα πρώην μοντέλο δήλωσε στο BBC ότι στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει σε μια από τις εκδηλώσεις του Jeffries όταν ήταν 22 ετών, από ένα μεγαλύτερο μοντέλο. Είπε ότι τον υποστήριζε οικονομικά εκείνη την εποχή, οπότε ένιωθε υποχρεωμένος.

Όταν έφτασε στην εκδήλωση, αισθάνθηκε πίεση να «αποδώσει». Ένας από τους άλλους άνδρες του έκανε στοματικό σεξ, ενώ ο Jeffries και ο Smith τον παρακολουθούσαν, είπε.

«Αυτό δεν ήταν επιλογή μου» δήλωσε, αναλογιζόμενος το γεγονός. «Ήταν η προσεκτική χειραγώγησή μου από μια ομάδα μεγαλύτερων ανδρών, που ήξεραν ακριβώς τι έκαναν επειδή το είχαν ξανακάνει».


"Αηδιασμένη" η Abercrombie & Fitch από τις αποκαλύψεις


Η A&F δήλωσε στο BBC ότι ήταν "τρομοκρατημένη και αηδιασμένη" από την υποτιθέμενη συμπεριφορά του κ. Jeffries. Η μάρκα ανέστειλε έκτοτε σημαντικό μέρος των πληρωμών συνταξιοδότησής του, συνολικού ύψους 1 εκατ. δολαρίων (792.242 λίρες) ετησίως.

Ο Τζέφρις, που αποχώρησε από το πόστο του το 2014, θεωρείται ο άνθρωπος που επέκτεινε την Abercrombie & Fitch παγκοσμίως. Μετά την έρευνα του BBC αστική αγωγή κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρηματοδοτούσε το κύκλωμα των Τζέφρις και Σμιθ από το 1992 μέχρι το 2014 υποστηρίζοντας ότι άνω των 100 νεαροί άνδρες υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από τον Τζέφρις όσο ήταν διευθύνων σύμβουλός της.