Νέα ένταση και απειλή ως προς την κλιµάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει η σειρά θανάτων ηγετικών στελεχών της «Χεζµπολάχ» και της «Χαµάς», προεξέχοντος του αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της δεύτερης, Σαλέχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό.

Με τον πόλεµο στη Γάζα να µετράει ήδη 4 µήνες και να επιφέρει κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, το υπουργείο Υγείας της «Χαµάς» στη Γάζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνολικά 23.357 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.410 είναι οι τραυµατισµένοι. Ο σεΐχης Σαλέχ αλ Αρούρι και ακόµη 6 µέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν στις 2/1 στο Νταχίγιε, νότιο προάστιο της Βηρυτού και προπύργιο της «Χεζµπολάχ». Η δολοφονία του έφερε ως αποτέλεσµα την αντίδραση από την πλευρά της «Χεζµπολάχ», που απάντησε στοχοθετώντας «τη βάση της Μερόν µε 62 πυραύλους διαφορετικών τύπων».

Ο 57χρονος Αλ Αρούρι ήταν ο ηγέτης της «Χαµάς» στη ∆υτική Οχθη, ενώ ζούσε επί σειράν ετών εξόριστος στον Λίβανο µετά από 15ετή κάθειρξή του στις ισραηλινές φυλακές. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε παγκόσµιο τροµοκράτη το 2015.

Συμμετοχή

Σύµφωνα µε την «D.W.», το Ισραήλ υπέθετε ότι το πρώην Νο 2 της οργάνωσης είχε συµµετοχή στον σχεδιασµό της τροµοκρατικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, ενώ ο Παλαιστίνιος δηµοσιογράφος Μοχάµεντ Νταραγκµέχ προχώρησε στην εκτίµηση ότι η επίθεση δεν φέρει προ τετελεσµένων την εξέλιξη του πολέµου στη Γάζα, αλλά είναι «συµβολική» στο πλαίσιο του σχεδίου της για εξόντωση των υπευθύνων της τροµοκρατικής επίθεσης. Παράλληλα, στις 8/1 σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγµα στον Νότιο Λίβανο υψηλόβαθµος διοικητής της επίλεκτης δύναµης «Radwan» της «Χεζµπολάχ», ο αναπληρωτής αρχηγός της µονάδας, Ουίσαµ αλ Ταουίλ, µαζί µε ακόµη έναν µαχητή της οργάνωσης. Πηγές ασφαλείας, µιλώντας στο Reuters, δήλωσαν ότι αποτελεί «οδυνηρό χτύπηµα», αναφέροντας ότι η εκ νέου δολοφονία ηγετικού στελέχους ενδέχεται να «φουντώσει» περαιτέρω τα πράγµατα.

Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του επικεφαλής της «Χεζµπολάχ», Χασάν Νασράλα, που πραγµατοποιώντας δύο εθνικές τηλεοπτικές οµιλίες εντός τριών ηµερών έδειξε τις -επίσης- επιθετικές διαθέσεις του. Αναφέροντας ότι ο Λίβανος «θα ήταν εκτεθειµένος σε περίπτωση απάντησης από την οµάδα του στη δολοφονία του Αλ Αρούρι», ενέτεινε περαιτέρω τους φόβους για περαιτέρω κλιµάκωση των συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Μάλιστα, υιοθέτησε απειλητική στάση σε περίπτωση «διευρυµένου πολέµου», προειδοποιώντας πως «οι κάτοικοι του Βόρειου Ισραήλ θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το τίµηµα σε κάθε διευρυµένο πόλεµο».

Ο Νασράλα, αναφέροντας ότι οι επιχειρήσεις της «Χεζµπολάχ» στα σύνορα άνοιξαν µία «ιστορική ευκαιρία» να απελευθερώσει «τη γη του που κατέχεται από το Ισραήλ», κατέστησε σαφές το κλίµα που επικρατεί στις οργανώσεις µετά τα όσα διαδραµατίστηκαν. Αναλυτές συµπεραίνουν ότι τα σχόλιά του υποδήλωσαν άµεση απάντηση από την πλευρά του, πέραν των απειλών. Εκφράστηκε επίσης ο φόβος πως έτεροι Ιρανοί πληρεξούσιοι µπορούν να κλιµακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αµερικανικών δυνάµεων στο Ιράκ.

Πάντως, στην προσπάθειά του να χαλαρώσει το κλίµα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο µιας διπλωµατικής λύσης σε περιοχές που κατείχε το Ισραήλ. Αλλοι σύµµαχοι των οργανώσεων, όπως ο πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης στον Λίβανο, Νατζίµπ Μικάτι, χαρακτήρισαν τη δολοφονία Αλ Αρούρι «νέο ισραηλινό έγκληµα», µε τον πρόεδρο του Ιράν, Ραΐσι, να τονίζει ότι «το αίµα του δεν χύθηκε µάταια, αλλά θα ενισχύσει το δέντρο της αντίστασης και θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή του Ιράκ, Nujaba, κατηγόρησε τον «σιωνιστικό και αµερικανικό εχθρό», δηλώνοντας εκ νέου τη στήριξή της στη «Χαµάς», ενώ ο Μοχάµεντ Αµπντέλ Σαλάµ, εκπρόσωπος του κινήµατος των Χούθι, καταδίκασε την «κατοχική δολοφονία» του, χαρακτηρίζοντάς την πράξη που συνιστούσε «προδοτική επιθετικότητα» κατά του Λιβάνου.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 13/1