Κάθε χρόνο, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου αποκαλείται "Blue Monday" και, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι η πιο καταθλιπτική μέρα ολόκληρου του έτους.

Η ιδέα αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Βρετανό ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ το 2005, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή η ημέρα συνδυάζει μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες, όπως η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις γιορτές, οι οικονομικές δυσκολίες, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Ο μαθηματικός του τύπος εμπεριέχει τα χρέη, τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν και τις γιορτές που πέρασαν, για να στηρίξει την άποψή του για την "Blue Monday".

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ο ψυχολόγος έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μέρα που να βρίσκεσαι πιο μακριά από τους στόχους σου από την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και γι' αυτό τότε πέφτουμε όλοι σε βαθιά μελαγχολία.

Υπάρχουν κι άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η βρετανίδα οικονομολόγος Τζέιν Κλαρκ, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω απ' όσο αντέχει η τσέπη τους, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Επίσης, η διατροφολόγος Άλισον Κλάρκ επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγεται την "Blue Monday" και γενικότερα τον Ιανουάριο, μια και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και τη σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Η πλειονότητα ωστόσο των επιστημόνων επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.