Στην άκρη μπαίνει για την ώρα η πρόταση για δημοψήφισμα που αφορά την καθαίρεση του βασιλιά Καρόλου Γ' από αρχηγό κράτους, καταργώντας τους δεσμούς της Αυστραλίας με τη βρετανική μοναρχία.

Σύμφωνα με το BBC, είναι πάγια πολιτική του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να γίνει η Αυστραλία δημοκρατία, ωστόσο, υπουργός δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτή η ψηφοφορία «δεν αποτελεί προτεραιότητα» και ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα».  Προέχει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα κόστους ζωής που ταλαιπωρούν και τους Αυστραλούς.

Αυστραλία: Δημοψήφισμα κατά της μοναρχίας και το 1999


Ο υπουργός τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι σχέδιο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος η αποδέσμευση -σε βάθος χρόνου- της Αυστραλίας από τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση δήλωσε πάντως την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει επίσκεψη του βασιλιά «αργότερα φέτος». Η σχέση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας με τον Κάρολο είναι θερμή, ανέφερε εκπρόσωπός της.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία ψήφισε κατά της διακοπής των δεσμών με τη μοναρχία σε δημοψήφισμα το 1999.

Τα Μπαρμπέιντος έγιναν το 2021 η νεότερη δημοκρατία του κόσμου, αφού απομάκρυναν την Ελισάβετ Β' από αρχηγό του κράτους τους αν και επέλεξαν να παραμείνουν στην Κοινοπολιτεία.