Οι Αρχές στο Τόκιο διεξάγουν έρευνα για να προσδιορίσουν ποιος έκανε το μοιραίο λάθος που οδήγησε στη σύγκρουση δύο αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Χανέντα.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τυλιχθεί στις φλόγες επιβατικό αεροσκάφος της Japan Airlines, ενώ έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους της ιαπωνικής Ακτοφυλακής. Οι επιβάτες του επιβατικού αεροσκάφους απομακρύνθηκαν έγκαιρα και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Σε ενάμισι λεπτό, βγήκαν από το φλεγόμενο Airbus A350 379 άνθρωποι - όσοι επέβαιναν σε αυτό. Και ενώ οι Αρχές ερευνούν τα αίτια της μυστηριώδους σύγκρουσης με το αεροσκάφος της Ακτοφυλακής, που μετέφερε βοήθεια για τους πληγέντες του σεισμού (στο οποίο οι 5 από τους 6 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους), όλοι μιλούν για μια εκκένωση-«θαύμα», χάρη στην οποία σώθηκαν οι ζωές των 367 επιβατών και του πληρώματος των ιαπωνικών αερογραμμών.

Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είχε διατάξει το αεροσκάφος της ιαπωνικής Ακτοφυλακής να παραμείνει κοντά στον διάδρομο προσαπογείωσης του αεροδρομίου Χανέντα στο Τόκιο λίγες στιγμές πριν από τη σύγκρουσή του με το επιβατικό αεροσκάφος της Japan Airlines.

Η πτήση 516 JAL είχε λάβει άδεια από ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας να εισέλθει στον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο προτού συγκρουστεί με το αεροπλάνο της Ακτοφυλακής και τυλιχτεί στις φλόγες, αναφέρει το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγή.

Το χρονικό

Στις 5:43 μ.μ. τοπική ώρα, το προσωπικό του πύργου ελέγχου είπε στους πιλότους του αεροσκάφους Airbus A350-900 να συνεχίσουν την προσέγγισή τους στη Χανέντα. Ενάμισι λεπτό αργότερα, στην πτήση δόθηκε άδεια για προσγείωση, σύμφωνα με ήχο που δημοσιεύτηκε στο LiveATC.net, το οποίο παρακολουθεί τις επικοινωνίες του αεροδρομίου.

Λιγότερο από τρία λεπτά μετά από αυτό, το αεροσκάφος με 379 επιβαίνοντες τυλίχτηκε στις φλόγες, αφού χτύπησε ένα πολύ μικρότερο De Havilland Canada Dash 8 της ιαπωνικής Ακτοφυλακής, που μόλις είχε προσγειωθεί.

«Έχουμε φωτιά στον διάδρομο 34R», είπε ένας άγνωστος ομιλητής.

Λάθος του πιλότου του αεροσκάφους της Ακτοφυλακής;

Πέντε μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους στο αεροσκάφος της ιαπωνικής Ακτοφυλακής (JCG), που ετοιμαζόταν να απογειωθεί για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Νιγκάτα, μετά τον φονικό σεισμό της Πρωτοχρονιάς.

Ο μοναδικός επιζών του αεροπλάνου θαλάσσιας περιπολίας Bombardier Dash-8, ο 38χρονος πιλότος Γκένκι Μιγιαμότο, ανασύρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συντρίμμια προτού τηλεφωνήσει για βοήθεια, λέγοντας στη βάση του: «Το αεροσκάφος εξερράγη στον διάδρομο προσγείωσης. ξέφυγα. Η (κατάσταση των) άλλων μελών του πληρώματος είναι άγνωστη».

Ευτυχώς, όμως, σώθηκαν και οι 367 επιβάτες του αεροσκάφους της JAL και το 12μελές πλήρωμα, καθώς απομακρύνθηκαν προτού οι φλόγες καταβροχθίσουν το αεροπλάνο, με πολλούς να κάνουν λόγο για θαύμα.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την καταστροφή στο αεροδρόμιο. Από τα αποκαΐδια του αεροσκάφους Airbus A350 μόνον τα φτερά και σωροί στάχτης διακρίνονται. Αυτά είναι ό,τι απέμεινε από την πύρινη κόλαση το βράδυ της Τρίτης.

Βρετανοί και Γάλλοι ειδικοί μαζί με Ιάπωνες εμπειρογνώμονες ξεκινούν την έρευνα

Το αεροδρόμιο Χανέντα έκλεισε για αρκετές ώρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα, ενώ αναμένεται να ακυρωθούν και σήμερα περί τις 100 πτήσεις, επηρεάζοντας κάπου 19.000 επιβάτες.