"Καζάνι" που βράζει είναι η Μέση Ανατολή, με ένα νέο επεισόδιο, ικανό να οδηγήσει και στη "διάχυση" της σύγκρουσης πέρα από τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, να λαμβάνει χώρα νωρίτερα σήμερα (2/1) στη Βηρυτό. Μια έκρηξη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι.


Πίσω από το περιστατικό φαίνεται πως βρίσκεται μια επίθεση που έγινε με drone και φαίνεται πως στόχευε τα γραφεία της οργάνωσης, που μάχεται εναντίον της το Ισραήλ μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως ο Λίβανος είναι επίσης προπύργιο της Χεζμπολάχ, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις παραδοσιακά το Ιράν.



Η Χαμάς, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Al-Aqsa  λίγη ώρα μετά το συμβάν, επιβεβαίωσε πως μεταξύ των νεκρών ήταν και ο αλ Αρούρι, ο ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη.


Χαμάς: Ποιος ήταν ο Σαλέχ αλ Αρούρι


Γεννημένος το 1966 στην πόλη Αρούρα της Δυτικής Όχθης, ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και αναπληρωτής πρόεδρός της από τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με τον ιστότοπο Mapping Palestinian Politics και όπως αναμεταδίδει ο Guardian.

Ήταν επίσης ο ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και, σύμφωνα με το Associated Press, ήταν στόχος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ακόμη και πριν η οργάνωση εξαπολύσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

*Διαβάστε ακόμη: Λίβανος: Έκρηξη στη Βηρυτό – Αναφορές για τέσσερις νεκρούς, μεταξύ αυτών ανώτατο στέλεχος της Χαμάς (Βίντεο)

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The MPP, ο Αρούρι ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Χαμάς σε διαδοχικές συνομιλίες συμφιλίωσης με τη Φατάχ, την αντίπαλη φιλοπαλαιστινιακή στρατιωτική και πολιτική ομάδα, και βοήθησε στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση του αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011, σε αντάλλαγμα για 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούσε το Ισραήλ.

Εντάχθηκε στη Χαμάς το 1987 και ηγήθηκε του ισλαμικού φοιτητικού κινήματος προτού συμβάλει στη δημιουργία της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Έχει επανειλημμένα τεθεί υπό κράτηση από το Ισραήλ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MPP, μεταξύ άλλων για μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ 1985 και 1992 και μεταξύ 1992 και 2007.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι βοήθησε στο σχεδιασμό της απαγωγής και δολοφονίας τριών ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο του 2014 - Gil-ad Shaar, Eyal Yifrach και Naftali Fraenkel - καθώς και σε πολλές άλλες επιθέσεις.

Το 2010 απελάθηκε από το Ισραήλ στη Συρία, όπου έζησε για τρία χρόνια πριν μετακομίσει στην Τουρκία. Κατά τη στιγμή του θανάτου του βρισκόταν στο Λίβανο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε τον Αρούρι στη μαύρη λίστα τρομοκρατίας το 2015 και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προσφέρει αμοιβή έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό του.


Δεν επιβεβαιώνει την εμπλοκή του το Ισραήλ στον θάνατο του αλ Αρούρι, πανηγυρίζει βουλευτής του Νετανιάχου


Το Ισραήλ μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στην επίθεση, ωστόσο ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας με τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψε στην Washington Post πως το Τελ-Αβίβ ήταν υπέυθυνο για αυτήν την επίθεση.

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως από ισραηλινής πλευράς αποτυπώνουν την ικανοποίηση για αυτήν την εξέλιξη, με τον θάνατο του υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς: Ο βουλευτής του κόμματος του Νετανιάχου, Λικούντ, και πρώην διπλωμάτης Ντάνι Ντάνον σε ανάρτησή του στο Χ συνεχάρη τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του Σάλεχ Αλ Αρούρι στη Βηρυτό, γράφοντας:

«Συγχαίρω τις IDF, τη Shin Bet, τη Μοσάντ και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Σάλεχ Αλ-Αρούρι στη Βηρυτό. Όποιος συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επικοινωνήσουμε μαζί του και θα κλείσουμε λογαριασμό μαζί του».

Παράλληλα, τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν πως η χώρα αναμένει αντίποινα για τον θάνατο του αλ-Αρούρι, πιθανότητα την εκτόξευση πυραύλων σε βάρος της επικράτειάς της από τη Χαμάς.


Πρωθυπουργός Λιβάνου: Νέο ισραηλινό έγκλημα, παρασύρει τη χώρα σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης


Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε σήμερα το βράδυ ως «έγκλημα» το ισραηλινό πλήγμα στο προάστιο της Βηρυτού που οδήγησε στον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς.

Σε ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης» με το Ισραήλ. Σημειώνεται πως οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, περιορίζονταν έως τώρα στις συνοριακές περιοχές στον νότιο Λίβανο.