Τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στη χώρα.

Διαβάστε εδώ: Ισχυρός σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε την Ιαπωνία: Άνοιξαν δρόμοι, "φούσκωσαν" ποτάμια - Εκτίμηση για τσουνάμι έως 5 μέτρα (Βίντεο)

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, μίνι τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της χώρας, ενώ μετά το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ έγιναν πολλοί μετασεισμοί, που οι περισσότεροι ήταν από 5 έως 6,2 Ρίχτερ.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα κύματα «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους.





Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Ο Φούμιο Κισίντα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κάλεσε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να απομακρυνθούν αμέσως, μετέδωσε το Reuters. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για πιθανούς νέους σεισμούς.

Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.


Υπολογίζεται ότι 20 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω έπληξαν τις ακτές της Ishikawa και τις γειτονικές νομαρχίες Niigata μεταξύ 16:06 και 17:29 τοπική ώρα, λίγο μετά το μεγάλο σεισμό. Σε πολλές περιοχές έχουν αναφερθεί μπλακ άουτ και έκρηξη αγωγών ύδρευσης, ενώ δρόμοι κλείνουν λόγω ρωγμών και άλλων ζημιών που έχουν υποστεί.

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK έδειχναν κτίρια να καταρρέουν στην Ισικάουα, και σεισμικές δονήσεις να σείουν κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο στην απέναντι ακτή.

Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Ιαπωνία: Χάος σε σιδηροδρομικό σταθμό την στιγμή του σεισμού

Την στιγμή του ισχυρού σεισμού των 7,6 Ρίχτερ κατέγραψαν πολίτες σε διάφορες πόλεις στην κεντρική Ιαπωνία. Αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε βίντεο σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Καναζάουα.

Στο βίντεο φαίνονται αντικείμενα να πέφτουν από τα ράφια ενός καταστήματος μέσα στο σταθμό, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καλυφθούν, ενώ άλλοι έτρεχαν έξω από το σταθμό. Φαίνεται επίσης να διαρρέει νερό από το ταβάνι του σταθμού.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται άνθρωποι να σκύβουν στο έδαφος καθώς η οροφή ενός σταθμού του μετρό στη νομαρχία Ισικάουα κουνιέται κατά τη διάρκεια του σεισμού.