Ο στρατηγός Χαλέντ Νεζάρ, που υπήρξε πρώην υπουργός Άμυνας της Αλγερίας και κατηγορήθηκε στην Ελβετία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πέθανε την Παρασκευή (29/12) στο Αλγέρι σε ηλικία 86 ετών μετά από μακρά ασθένεια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Νεζάρ ήταν υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της ανατροπής της δημοκρατικής πολιτικής από τον στρατό το 1992 και τα πρώτα χρόνια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου που προκλήθηκε από την απόφαση αυτή.

Χαλέντ Νεζάρ: "Αφιέρωσε τη ζωή του… στην υπηρεσία του έθνους", δηλώνει ο πρόεδρος της Αλγερίας


Τον Αύγουστο στον Νεζάρ απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού βασανιστηρίων και προσπαθειών για την “εξόντωση” της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Αχμέντ Αττάφ καταδίκασε τότε τις κατηγορίες.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια του Νεζάρ, στο οποίο ανέφερε ότι ο στρατηγός «αφιέρωσε τη ζωή του… στην υπηρεσία του έθνους». Ο στρατηγός παραμένει μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Νεζάρ ήταν διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Αλγερίας και διαχειρίστηκε την «κατάσταση πολιορκίας» κατά τη διάρκεια των αιματηρών ταραχών του Οκτωβρίου 1988, κατά τις οποίες εκατοντάδες Αλγερινοί σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τον Ιανουάριο του 1992, οι εκλογές που επρόκειτο να αναδείξουν ένα ισλαμιστικό κόμμα στην εξουσία διακόπηκαν από τον στρατό, επισπεύδοντας έναν 10ετή εμφύλιο πόλεμο μεταξύ κυβερνητικών και ισλαμιστικών δυνάμεων. Ο Νεζάρ καταδικάστηκε ερήμην σε 20 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά το 2019, αλλά αργότερα επέστρεψε στην Αλγερία.