Καταιγίδες που σημειώθηκαν ανοιχτά της ακτής της Καλιφόρνιας προκάλεσαν την εμφάνιση τεράστιων κυμάτων, τα οποία προκάλεσαν προβλήματα σε παραλιακές περιοχές, όπως πλημμύρες και κλείσιμο δρόμων.

Σε ένα από αυτά τα κύματα, που αποκαλούνται στις ΗΠΑ "rogue waves", ή αλλιώς "τερατώδη κύματα" ή "φονικά κύματα", παρασύρθηκαν σχεδόν 20 άτομα. Το κύμα χτύπησε την περιοχή Pierpont της πόλης Βεντούρα στην Καλιφόρνια στις 11.00 το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου 2023.

Εξαιτίας του κύματος, τουλάχιστον 8 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων ένα με σπασμένο αστράγαλο. Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εμφανίζονται άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι και να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά.

Η τοπική πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ένα παραλιακό πάρκινγκ πλημμύρισε και προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Τι είναι τα "rogue waves"

Τα "rogue waves" είναι ασυνήθιστα ψηλά κύματα που εμφανίζονται ξαφνικά και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Μπορεί να φτάσουν σε ύψος έως και 30 μέτρων και να κινούνται με ταχύτητα έως και 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα "rogue waves" προκαλούνται από μια σειρά από παράγοντες, όπως ισχυρές καταιγίδες, αλλαγές στη θερμοκρασία των υδάτων και στρώματα αέρα διαφορετικής πυκνότητας.