Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η διασπορά του κοροναϊού στο Βέλγιο, με τα μισά και πλέον κρούσματα να οφείλονται στην παραλλαγή «Pirola».

Ο ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Het Belang Van Limburg», έκανε λόγο για το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα της COVID-19 στη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το σύστημα υγείας δεν είναι υπερφορτωμένο.

Κοροναϊός: Τα συμπτώματα της "Pirola" είναι ίδια με την "Omicron"


Toυλάχιστον οι μισές περιπτώσεις κοροναϊού οφείλονται στην παραλλαγή «Pirola» η οποία προέρχεται από την «Omicron», σύμφωμα με τα βελγικά μέσα. Για συμπτώματα ίδια με της «Omicron» μιλά ο Μαρκ Βαν Ρανστ, ενώ φλαμανδόφωνα μέσα αναφέρουν μεταξύ των πιθανών συμπτωμάτων ενόχληση στα μάτια, εξανθήματα και διάρροια.

Από την πλευρά του, ο ιολόγος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Sciensano, Στέβεν Βαν Γκοτ, συμφωνεί ότι η «Pirola» έχει συμπτώματα παρόμοια με τις προηγούμενες παραλλαγές της CΟVID-19 και σημειώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις «είναι αρκετά ήπια», αν και περιστασιακά η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι πολλοί ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται στην εντατική, δεν διακομίζονται λόγω του κορονοϊού. Συχνά καταλήγουν στην εντατική και μετά αποδεικνύεται ότι νοσούν.