Η λίστα του Σίντλερ, μια λίστα που έσωσε πάνω από 1000 Εβραίους και που έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο αντίστασης, αλλά και αλληλεγγύης, δημοπρατείται και πωλείται για 1,8 εκατ. δολάρια. Το μοναδικό αντίγραφο της περίφημης «Λίστας του Σίντλερ» βγαίνει ξανά στην αγορά προς πώληση μετά από μείωση της τιμής του.

Το σπάνιο ιστορικό κειμήλιο πωλείται επί του παρόντος για 1,8 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία αναμνηστικών Moments in Time μέσω ενός συλλέκτη που έλαβε τη λίστα από την οικογένεια του Itzhak Stern, που ήταν λογιστής και δεξί χέρι του Σίντλερ.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, η λίστα έχει βγει στο σφυρί αρκετές φορές στον παρελθόν με την ζητούμενη τιμή της να ξεπερνά πάντα τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η υψηλότερη τιμή ήταν στα 2,5 εκατομμύρια δολάρια αν και ποτέ δεν είχε αγοραστές.

Ο συλλέκτης ελπίζει ότι η μειωμένη τιμή είναι πιο προσιτή με τον ιστότοπο της εταιρείας να μιλά με καμάρι για την ευκαιρία που έχει κάποιος να «αγοράσει ένα αντικείμενο πραγματικά απίστευτου μεγέθους».

Η λίστα με τα 801 ονόματα

Η λίστα, με ημερομηνία 18 Απριλίου 1945, είναι η προτελευταία λίστα από συνολικά 7, που αποτελείται από 14 σελίδες και απαριθμεί 801 ονόματα.

Τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν από τον Γερμανό βιομήχανο Oskar Schindler, ο οποίος έσωσε περισσότερες από 1.200 ζωές Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, απασχολώντας τους στα εργοστάσιά του σε σμάλτο και πυρομαχικά.


Είναι επίσης ένας από τους τρεις μόνο καταλόγους που υπάρχουν, ο ένας στεγάζεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται στο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Η πώληση αυτού του μεγάλης ιστορικής σημασίας αντικειμένου είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου του ταχέως αναδυόμενου αντισημιτισμού εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης.


Η ταινία των 7 Όσκαρ

Ήταν το θέμα της εμβληματικής ταινίας του 1993 του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Schindler's List» (Η Λίστα του Σίντλερ) που είχε αναγνωριστεί από τους κριτικούς ως μία από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία με πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον και Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ απέσπασε 7 βραβεία Όσκαρ.