Μια ιστορική συµφωνία έλαβε χώρα στη Σύνοδο για το Κλίµα (COP28) στο Ντουµπάι αυτή την εβδοµάδα, καθώς οι χώρες όλου του κόσµου ενέκριναν την απόφαση µετάβασης προς την αποµάκρυνση από τα ορυκτά καύσιµα.

Για πρώτη φορά ιστορικά η συµφωνία καλεί τις χώρες προς άµεση αποµάκρυνση της χρήσης αυτών και όχι της σταδιακής, σε µια απόφαση που προκάλεσε ενθουσιασµό στη µεγάλη πλειοψηφία, έχοντας ταυτόχρονα και αντιδράσεις. Επειτα από σκληρές διαπραγµατεύσεις, στην απόφαση αποτυπώθηκε ο όρος «transitioning away» (µετάβαση προς την αποµάκρυνση), για να επιτευχθεί η ουδετερότητα στον άνθρακα το 2050, σε ένα πλαίσιο µετάβασης στα ενεργειακά συστήµατα και µε µεγάλο στόχο τον περιορισµό της ανόδου της θερµοκρασίας κατά 1,5 βαθµό Κελσίου.

Επειτα από συνεχείς συζητήσεις επί των κειµένων, οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν την απόφαση που προετοίµασαν τα ΗΑΕ, επικυρώνοντας και επίσηµα έτσι τις προσπάθειες άµεσης ανάσχεσης της κλιµατικής αλλαγής. Μάλιστα, ο πρόεδρος της διάσκεψης, σουλτάνος Αλ Τζαµπέρ, έκανε λόγο για µια ιστορική από φαση για την επιτάχυνση της κλιµατικής δράσης. Μιλώντας για ένα «ρωµαλέο σχέδιο» στην επιχείρηση αυτή, επισήµανε ότι οι χώρες παρέδωσαν µια αλλαγή παραδείγµατος που δύναται να επαναπροσδιορίσει τις οικονοµίες.

Παρότι η απόφαση χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Γαλλία, την Ολλανδία και αραβικές χώρες, αντιµετώπισε τεράστια αντίθεση από τις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Συγκεκριµένα, η Σαουδική Αραβία επιχείρησε την αφαίρεση των αναφορών στα ορυκτά καύσιµα από τη συµφωνία, επιχειρηµατολογώντας ταυτόχρονα ως προς τη µείωση των εκποµπών αερίου δίχως την αποφυγή των συγκεκριµένων καυσίµων. Επίσης, αντίθεση εκφράστηκε από την AOSIS (συµµαχία µικρών νησιωτικών κρατών), που έκρινε ανεπαρκές το κείµενο. Παράλληλα, η Ρωσία, ένας εκ των µεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάλεσε προς την αποφυγή µιας «χαοτικής» εξόδου από τα ορυκτά, προετοιµαζόµενη για την κλιµατική διάσκεψη του επόµενου χρόνου.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατέστησε σαφές ότι η εποχή των ορυκτών καυσίµων πρέπει να τελειώσει «δίκαια και ισότιµα».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 16/12
Φωτογραφία: Reuters