Ένα φάρμακο που προλαμβάνει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης και θα μπορούσε να ωφελήσει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, μόλις εγκρίθηκε για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Veoza (fezolinetant), όπως ονομάζεται, έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι εξάψεις, που ονομάζονται αγγειοκινητικά συμπτώματα, επηρεάζουν περίπου το 70% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις έχουν συχνά αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, την άσκηση, τον ύπνο και την παραγωγικότητα των γυναικών. Ωστόσο, παρά τον τεράστιο αριθμό των γυναικών που επηρεάζονται, για δεκαετίες υπήρχαν ελάχιστες ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι η πιο αποτελεσματική, αλλά έχει κριθεί ακατάλληλη για γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, θρόμβους αίματος ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν παρενέργειες ή θα προτιμούσαν μια μη ορμονική εναλλακτική λύση.

 «Κανένα φάρμακο δεν θα εγκριθεί εάν δεν πληροί τα αναμενόμενα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας και συνεχίζουμε να ελέγχουμε στενά την ασφάλεια όλων των φαρμάκων», δήλωσε στον Guardian, ο Τζούλιαν Μπιτς, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής ποιότητας και πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA).

Για ποιες γυναίκες έχει εγκριθεί το φάρμακο

Το Veoza έχει εγκριθεί για χρήση σε γυναίκες που βιώνουν εξάψεις οι οποίες σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του σε γυναίκες άνω των 65 ετών, δήλωσε ο MHRA, οπότε δεν μπορεί ακόμη να γίνει σύσταση δόσης για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Το φάρμακο είναι συνταγογραφούμενο και θα διατίθεται αρχικά ιδιωτικά από τις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στελέχη της παρασκευαστικής εταιρείας Astellas Pharma.

Η τιμή του Veoza δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρετανίας, δήλωσε η Astellas απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το κόστος της θεραπείας. Στις ΗΠΑ, το κόστος ορίστηκε στα 550 δολάρια για 30 δισκία.

Πρόκειται για ένα μη ορμονικό φάρμακο για την εμμηνόπαυση που δρα απευθείας στον εγκέφαλο για την πρόληψη των εξάψεων. Λειτουργεί με τον αποκλεισμό μιας πρωτεΐνης του εγκεφάλου που ονομάζεται νευροκινίνη-3 και η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.

 Το φάρμακο που θα αλλάξει τη ζωή των γυναικών

 «Είναι σαν διακόπτης. Μέσα σε μία ή δύο ημέρες οι εξάψεις εξαφανίζονται. Είναι απίστευτο το πόσο καλά λειτουργεί αυτό το φάρμακο. Θα αλλάξει εντελώς τη ζωή πολλών γυναικών», δήλωσε ο καθηγητής Γουάλτζιτ Ντίλο, ενδοκρινολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε μιας πρωτοποριακής κλινικής δοκιμής του 2017 που άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Μια μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι μετά από 12 εβδομάδες, το φάρμακο μείωσε τη συχνότητα των εξάψεων κατά περίπου 60% σε γυναίκες με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, σε σχέση με 45% μείωση σε εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι γυναίκες δήλωσαν επίσης ότι το φάρμακο μείωσε τη σοβαρότητα των εξάψεων και βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το νέο φάρμακο δεν θα αντιμετωπίσει το ευρύτερο φάσμα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία και εναλλαγές της διάθεσης.

 

ΠΗΓΗ: Guardian