Στη Γαλλία εντοπίστηκε ένα 17χρονο αγόρι από το Όλνταμ του Ηνωμένου Βασιλείου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στην Ισπανία το 2017.

Ο Άλεξ Μπάτ βρέθηκε στην πόλη Ρεβέλ, ανατολικά της Τουλούζης στη Γαλλία, νωρίς το πρωί της Τετάρτης (13/12/2023). Ο Άλεξ αγνοούνταν εδώ και έξι χρόνια, αφού είχε πάει διακοπές στην Ισπανία, με τη μητέρα και τον παππού του. Η μητέρα και ο παππούς, οι οποίοι δεν έχουν τη γονική μέριμνα του Άλεξ, δεν έχουν εντοπιστεί αλλά παραμένουν καταζητούμενοι σε σχέση με την εξαφάνισή του.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ταυτοποιήθηκε. Τώρα θα επιστρέψει στη Βρετανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εισαγγελία της Τουλούζης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα το BBC και η εφημερίδα La Dépêche du Midi.

Αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι 17χρονος είπε στις Αρχές πως βρισκόταν στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι καλά στην υγεία του και σημείωσε ότι κανείς δεν του συμπεριφέρθηκε άσχημα όλο αυτό το διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Κυψέλη: Συμπλοκή μεταξύ μαθητών γυμνασίου και ανηλίκων Αιγυπτίων που εισέβαλλαν σε σχολείο και θώπευσαν 12χρονη

Η γιαγιά του Άλεξ -και νόμιμη κηδεμόνας του- Σούζαν Καρουάνα είχε δηλώσει το 2018 ότι πίστευε πως η μητέρα του αγοριού, Μέλανι Μπάτι, και ο παππούς του, Ντέιβιντ Μπάτι, τον είχαν πάρει, προκειμένου να ζήσουν σε μια πνευματική κοινότητα στο Μαρόκο. Η ίδια συμπλήρωσε ότι η μητέρα και ο παππούς του αγοριού αναζητούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και δεν ήθελαν ο Άλεξ να πάει σχολείο.

Πώς εντοπίστηκε στη Γαλλία το 17χρονο σήμερα αγόρι που είχε εξαφανιστεί το 2017 στην Ισπανία - Ποιος ο ρόλος της μητέρας και του παππού του

Το αγόρι εντοπίστηκε αρχικά από έναν διανομέα, ο οποίος είδε τον 17χρονο να περπατά σε δρόμο στους πρόποδες των Πυρηναίων, κρατώντας ένα σακίδιο και ένα σκέιτμπορντ. Ο διανομέας προσφέρθηκε να μεταφέρει τον 17χρονο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της 3ωρης διαδρομής του είπε την ιστορία του, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το αγόρι είπε ότι ζούσε σε ένα είδος περιπλανώμενης κοινότητας. Όπως δήλωσε, δεν εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής, ωστόσο έβρισκε τη μητέρα του λίγο περίεργη και αποφάσισε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο και ήθελε να χαράξει το δικό του δρόμο - γι' αυτό αποφάσισε να φύγει.

Το αγόρι ρώτησε τον οδηγό αν μπορούσε να δανειστεί το τηλέφωνό του και έστειλε ένα μήνυμα μέσω Facebook στη γιαγιά του, λέγοντας ότι είναι καλά και ήθελε να τη δει. Ωστόσο, δεν ήταν σίγουρος αν είχε λάβει το μήνυμα. Το αγόρι αυτή τη στιγμή λαμβάνει τη φροντίδα κοινωνικών υπηρεσιών.

Η βρετανική αστυνομία επικοινώνησε με την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Παρίσι. Η αστυνομία του Μάντσεστερ βρίσκεται σε επαφή με τις γαλλικές Αρχές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως «πρόκειται για μια πολύπλοκη και μακροχρόνια έρευνα και πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα προστασίας».