Συλλήψεις υπόπτων της Χαμάς σημειώθηκαν σε Γερμανία, Δανία και Ολλανδία, με τις αρχές του Βερολίνου και της Κοπεγχάγης να μιλούν για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά εβραϊκών στόχων.

 Για πρώτη φορά οι αρχές εμπλέκουν ευθέως τη Χαμάς για οργάνωση χτυπήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος εν μέσω του πολέμου. Οι  συλλήψεις μελών της οργάνωσης έγιναν στην Γερμανία, μία στην Ολλανδία, ενώ είχε προηγηθεί αντιτρομοκρατική επιχείρηση και στη Δανία.

Πιο αναλυτικά, τέσσερα μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν αφού κρίθηκαν ύποπτα ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε εβραϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν σήμερα γερμανικές εισαγγελικές αρχές.

Τρεις από τους υπόπτους της, έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Βερολίνο και ένας άλλος στην Ολλανδία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι είναι μέλη της Χαμάς και πως έχουν λάβει μέρος σε επιχειρήσεις της οργάνωσης στο εξωτερικό στο παρελθόν.

Ποιος ήταν ο στόχος των συλληφθέντων της Χαμάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος τους ήταν να εντοπίσουν μια αποθήκη όπλων στην Ευρώπη που είχε στηθεί για λογαριασμό της Χαμάς, την οποία είχε δημιουργηθεί συνωμοτικά στο παρελθόν. Τα όπλα αυτά επρόκειτο να μεταφερθούν στο Βερολίνο για να χρησιμοποιηθούν σε πιθανές επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι κατηγορούμενοι μετακινήθηκαν πολλές φορές από το Βερολίνο αναζητώντας αυτά τα όπλα. Οι συλληφθέντες Γιώργο θα οδηγηθούν αύριο στον ομοσπονδιακό ανακριτή.

 «Μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών, οι επιθέσεις κατά Εβραίων σε εβραϊκά ιδρύματα έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα μας μέσα στις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις συλλήψεις.

 «Συνεπώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Εβραίοι στη χώρα μας δεν θα χρειαστεί να φοβηθούν ξανά για την ασφάλειά τους», τόνισε.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Συλλήψεις και στην Δανία

Η αρχή των συλλήψεων ωστόσο, έγινε λίγο νωρίτερα το απόγευμα στη Δανία, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τρεις υπόπτους στη Δανία και ακόμα έναν στην Ολλανδία, με την υποψία ότι προετοίμαζαν «τρομοκρατικό χτύπημα». Έκαναν μάλιστα λόγο για ένα δίκτυο, το οποίο σχετίζεται και με μία εγκληματική οργάνωση που έχει κατηγορηθεί για σύσταση συμμορίας, πράξεις βίας, ληστείες, εκβιασμούς και πωλήσεις ναρκωτικών στην πρωτεύουσα.

Όμως, λίγη ώρα αργότερα η Μοσάντ ανακοίνωσε, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ότι οι ύποπτοι στη Δανία «ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα για λογαριασμό της Χαμάς» και ότι πρόκειται για εξάρθρωση «θύλακα της Χαμάς» στην Ευρώπη.

Μάλιστα, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ μιλούσαν εξ αρχής για επτά και όχι για τέσσερις συλλήψεις, γνωρίζοντας προφανώς και για το τι είχε συμβεί στη Γερμανία.