Ένας 44χρονος άνδρας πέθανε με ιατρική βοήθεια στην Ιταλία την Πέμπτη, στο πρώτο περιστατικό αυτού του είδους στη χώρα.

Αν και είναι τεχνικά αντίθετο με το νόμο να βοηθάς κάποιον να αυτοκτονήσει στην Ιταλία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε το 2019 ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις — αν και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Συγκινητικά τελευταία λόγια

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλε, ο άνδρας πέθανε την Πέμπτη αφού ο ίδιος χορήγησε στον εαυτό του ένα θανατηφόρο κοκτέιλ ναρκωτικών μέσω ειδικού μηχανήματος.

Η οικογένειά του και οι φίλοι του ήταν μαζί του όταν πέθανε.

Ο θάνατος του ανακοινώθηκε από την ένωση Luca Coscioni, μια ομάδα εκστρατειών ευθανασίας που τον βοήθησε να προωθήσει την υπόθεσή του στα δικαστήρια και τις υγειονομικές αρχές.

Ο 44χρονος πρώην οδηγός φορτηγού, έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω πριν από 10 χρόνια μετά από τροχαίο.

«Δεν αρνούμαι ότι μετανιώνω που αποχαιρέτησα τη ζωή», φέρεται να είπε πριν από τον θάνατό του από την ένωση Luca Coscioni.

«Έκανα ό,τι μπορούσα για να ζήσω όσο καλύτερα μπορούσα και να προσπαθήσω να αξιοποιήσω στο έπακρο την αναπηρία μου, αλλά τώρα είμαι στο τέλος της δέσμευσής μου, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά», είπε η Carboni.

Ως τετραπληγικός, χρειαζόταν 24ωρη φροντίδα, αφήνοντάς τον να εξαρτάται από τους άλλους και χωρίς ανεξαρτησία, είπε — κάνοντάς τον να νιώθει σαν «βάρκα που παρασύρεται στον ωκεανό».

«Τώρα είμαι επιτέλους ελεύθερος να πετάξω όπου θέλω», είπε.

Το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας άνοιξε τον δρόμο για υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το δικαστήριο περιέγραψε ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Για παράδειγμα, πρέπει να είναι σαφές ότι ένας ασθενής δεν μπορεί να θεραπευτεί, εξαρτάται από μέσα διατήρησης της ζωής και ότι ο ασθενής βιώνει σωματικά και ψυχικά «αφόρητο» πόνο.

Ένας ασθενής πρέπει επίσης να είναι πλήρως ικανός να παίρνει τις δικές του αποφάσεις και να κατανοεί τις συνέπειες.

Ο ασθενής έλαβε άδεια από μια επιτροπή δεοντολογίας τον περασμένο Νοέμβριο, αφού ξεπέρασε την αρχική άρνηση από τις υγειονομικές αρχές και οδήγησε την υπόθεσή του στο δικαστήριο. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που πήρε νομική έγκριση.

Στη συνέχεια έπρεπε να συγκεντρώσει 5.000 ευρώ (5.200 δολάρια) για να καλύψει τα φάρμακα και τον ειδικό εξοπλισμό που χρειαζόταν για να βάλει τέλος στη ζωή του. Η Ένωση Luca Coscioni ξεκίνησε μια προσπάθεια crowdfunding για να συγκεντρώσει χρήματα.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες κωλυσιεργίες και παραβιάσεις της βούλησης των ασθενών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται στην Ελβετία εδώ και δεκαετίες. Η πρακτική είναι επίσης νόμιμη σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και το Βέλγιο.