Η εισαγγελία του Βερολίνου έκρινε σήμερα ότι οι δηλώσεις που έκανε πέρσι ο Μαχμούντ Αμπάς για το Ολοκαύτωμα, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, παραπέμπουν σε υποκίνηση φυλετικού μίσους, όμως δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη επειδή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος χαίρει διπλωματικής ασυλίας.

Η αστυνομία του Βερολίνου είχε ξεκινήσει έρευνα για «υποψία υποκίνησης μίσους» τον Αύγουστο του 2022 έπειτα από δύο μηνύσεις σε βάρος του Αμπάς, σύμφωνα με τις οποίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης «σχετικοποίησε το Ολοκαύτωμα» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το συμπέρασμα της έρευνας που ακολούθησε ήταν ότι ο Αμπάς διέπραξε το αδίκημα της υποκίνησης σε φυλετικό μίσος όμως επειδή έχει ασυλία δεν είναι δυνατόν να του ασκηθεί δίωξη, ανέφερε η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκληρή στάση της Χαμάς για τους ομήρους - "Καμία απελευθέρωση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας"


Ο Μαχμούντ Αμπάς στην επίσκεψη του στη Γερμανία, είχε κάνει σύγκριση του Ολοκαυτώματος με την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους

Όταν ρωτήθηκε για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης ‘’Μαύρος Σεπτέμβρης’’ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 Ισραηλινοί, ο Αμπάς συνέκρινε την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους με τη γενοκτονία των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. ‘’Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ διέπραξε 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακές πόλεις (…) 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα και ακόμη και σήμερα καθημερινά υπάρχουν νεκροί’’ λόγω των ενεργειών του ισραηλινού στρατού, απάντησε, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, κυρίως στο Ισραήλ και τη Γερμανία.

Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την επόμενη ημέρα τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του Αμπάς, όμως είχε ήδη δεχτεί σφοδρή κριτική στη Γερμανία επειδή δεν αντέδρασε αμέσως.