Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συνετρίβη σήμερα Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια γυμνασίων στη Νότια Κορέα, με τον χειριστή να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το μονοθέσιο μαχητικό τέταρτης γενιάς κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα. Ο πιλότος έκανε επιτυχή χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και διασώθηκε.

Σώθηκε ο πιλότος από τη συντριβή

Ο χειριστής χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του και διασώθηκε αργότερα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Το αεροσκάφος συνετρίβη στα ύδατα (σ.σ. της Κίτρινης Θάλασσας) μετά την απογείωσή του από αεροπορική βάση στην Γκουνσάν, 178 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ», ανέφερε το πρακτορείο.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Δεν ήταν διαθέσιμος εκπρόσωπος της αμερικανικής δύναμης της Νότιας Κορέας για επιβεβαιώσει το συμβάν.

Τον Μάιο, αμερικανικό F-16 συνετρίβη σε νοτιοκορεατική αγροτική περιοχή, χωρίς να υπάρξουν θύματα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και βγήκε σώος.

Η Ουάσιγκτον, ο κυριότερος σύμμαχος της Σεούλ, διατηρεί περίπου 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα για να εγγυάται την προστασία της από τη Βόρεια Κορέα, χώρα εφοδιασμένη με πυρηνικά όπλα.

Στην κοντινή Ιαπωνία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως καθηλώνουν στο έδαφος τον στόλο υβριδικών αεροσκαφών V-22 Osprey, έπειτα από δυστύχημα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε οκτώ στρατιώτες των ΗΠΑ στα τέλη Νοεμβρίου.