"Κύματα" αντιδράσεων στα social media έχει προκαλέσει βίντεο που μετέδωσαν ισραηλινά MME με δεκάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που εμφανίζονται μόνο με τα εσώρουχά τους και με δεμένα τα μάτια τους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο ανταποκριτής της αραβόφωνης υπηρεσίας Al-Araby Al-Jadeed του δικτύου The New Arab, Ντιά αλ Καχλούτ, τον οποίο αναγνώρισαν στις εικόνες συνάδελφοι και συγγενείς του.

Ο ιστότοπος, που έχει έδρα το Λονδίνο, αναφέρει σε ανάρτησή στο Χ ότι «ο Ισραηλινός στρατός κατοχής συνέλαβε δεκάδες κατοίκους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του ανταποκριτή του The New Arab» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη έκδοση του The New Arab υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιογράφος είναι ένας από τους δεκάδες που «συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα και εξαναγκάστηκαν να γδυθούν». Ακολούθως, υποβλήθηκαν σε σωματικούς ελέγχους και «εξευτελίστηκαν, προτού μεταφερθούν σε άγνωστη τοποθεσία», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Ραμί Άμπντου, πρόεδρος του Ευρωμεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας ΜΚΟ που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι αναγνώρισε τον δημοσιογράφο, καθώς επίσης και τον διευθυντή ενός σχολείου και έναν υπάλληλο του ΟΗΕ.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που μεταδόθηκαν το απόγευμα από την ισραηλινή τηλεόραση και έκτοτε έγιναν viral στα κοινωνικά δίκτυα, διακρίνονται άνδρες καθισμένοι οκλαδόν, με σκυμμένα κεφάλια, φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους.

IDF: Τρομοκράτες μπαινοβγαίνουν σε τούνελ και σπίτια 


Ο Ντάνειλ Χάγκαρι, εκπρόσωπος του IDF, δήλωσε απόψε ότι στην περιοχή «τρομοκράτες μπαινοβγαίνουν σε τούνελ και σπίτια». «Ερευνούμε και επαληθεύουμε ποιος συνδέεται με τη Χαμάς και ποιος όχι», είπε και συμπλήρωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες ξετρυπώνουν «τρομοκράτες που εξακολουθούν να κρύβονται μέσα σε τούνελ, όπως οι δειλοί».

Σύμφωνα με εκτίμηση ειδικών του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που ανέλυσαν τις εικόνες, το επίμαχο βίντεο φέρεται να τραβήχτηκε στην περιοχή Μπέιτ Λαχία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η ισραηλινή εφημερίδα Maariv είχε μεταδώσει νωρίτερα πως οι αιχμάλωτοι είναι μαχητές της Χαμάς που συνελήφθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη της Γάζας.