Μια υπόσχεση πως «εντός μερικών εβδομάδων» θα επικυρώσει η Τουρκία το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στον Σουηδό ομόλογό του, Τομπίας Μπίλστρομ, είναι το τελευταίο επεισόδιο του σκληρού πόκερ που παίζει με το συγκεκριμένο ζήτημα η Αγκυρα εντός των κόλπων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, στα μέσα της εβδομάδας, και αφού ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε νωρίτερα προειδοποιήσει την Τουρκία και την Ουγγαρία (την άλλη χώρα που δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο) πως αναμένει αυτό να γίνει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Financial Times: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία για τις κυρώσεις στη Ρωσία


Αυτά την ώρα που πρόσφατο δημοσίευμα των «Financial Times» θέλει τις ΗΠΑ να ενισχύουν την πίεση προς την Τουρκία και ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων προς τη Ρωσία, καθώς φαίνεται πως έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τουρκικές εξαγωγές σε υλικά χρήσιμα για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, η Τουρκία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λειτουργεί ως ενδιάμεσος προορισμός για ρωσικές εταιρείες και μέρος των εξαγωγών σε αγαθά υψηλής προτεραιότητας σε πρώην σοβιετικά κράτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, έχουν τελικό (και πραγματικό) προορισμό τη Ρωσία. Κι αυτό γιατί, ενώ τα επίσημα τουρκικά στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές προς τις χώρες αυτές, οι στατιστικές υπηρεσίες των τελευταίων δεν καταγράφουν αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές.

Παράλληλα, και η Ε.Ε. αύξησε τις απαιτήσεις σε βάρος της Αγκυρας, καθώς με βάση την έκθεση αξιολόγησης για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, η Κομισιόν ζητά περισσότερο αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελή εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Από το βήμα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Αντονι Μπλίνκεν -που παρέστη στη Σύνοδο καθ’ οδόν για νέα μεσολάβηση στο Ισραήλ, με στόχο την παράταση της εκεχειρίας- δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αίσθηση κόπωσης» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ όταν αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Όπως είπε, εντός εβδομάδων αναμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ πως θα εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο η συμπληρωματική χρηματοδότηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την εμπόλεμη χώρα.

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" στις 2 Δεκεμβρίου