Δύο ημέρες πριν την εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ενώπιον της επιτροπής για τη διαχείριση του κοροναϊού, έρχεται στο φως της δημοσιότητας η αποκάλυψη ότι ήθελε οι ειδικές δυνάμεις να σχεδιάσουν επιδρομή σε ολλανδικό εργοστάσιο που παρήγαγε εμβόλια.

Πηγές της Daily Mail, στην οποία αρθρογραφεί ο Μπόρις Τζόνσον, αναφέρουν ότι η επιχείρηση θα λάμβανε χώρα στο πλαίσιο διένεξης τον Μάρτιο του 2021 μεταξύ του Βρετανού τότε πρωθυπουργού και της ΕΕ, η οποία κινούνταν προς τον περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων προς τη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρουσιάσουν μια σειρά από «στρατιωτικές επιλογές» για να αποκτήσει η Βρετανία «κατασχεμένες δόσεις» εμβολίων της AstraZeneca από εργοστάσιο στο Λάιντεν της Ολλανδίας.

Για την ακρίβεια ήταν δόσεις που πίστευε ότι προορίζονταν για τη Βρετανία αλλά, κατά τον Τζόνσον, «τις έκλεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ευτυχώς παρενέβησαν ψυχραιμότεροι διπλωμάτες που προειδοποίησαν ότι η εισβολή θα έβλαπτε τις σχέσεις με την Ολλανδία και ίσως θα προκαλούσε διακοπή στη ροή των δόσεων των εμβολίων από άλλες χώρες της ΕΕ.

Για γραπτή δήλωση του Τζόνσον σχετικά με το περιστατικό κάνει λόγο ο Guardian


Ο Guardian αναφέρει ότι ο Τζόνσον αναμένεται να αναφερθεί στο επεισόδιο, ενδεχομένως σε γραπτή δήλωση που θα συνοδεύει τα στοιχεία που θα παρουσιάσει στην έρευνα την Τετάρτη και τη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Guardian, o πρώην ηγέτης των Συντηρητικών θα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι δεν επικεντρώθηκε στη διαφαινόμενη απειλή της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020, επειδή υποτίθεται ότι... έγραφε μια βιογραφία για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε απορρίψει τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός εργαζόταν τότε για το βιβλίο, όπως και ότι εργάστηκε ποτέ για αυτό μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τον Ιούλιο του 2019. Πάντως, για το βιβλίο, ο Τζόνσον είχε λάβει προκαταβολή 88.000 λιρών από τον οίκο Hodder & Stoughton UK το 2015.