Η λέξη της χρονιάς για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προέρχεται από τη διαδικτυακή αργκό για να περιγράψει τη ρομαντική έλξη ή γοητεία και χρησιμοποιείται κυρίως από νέους ανθρώπους. Ήταν μία από τις οκτώ λέξεις της λίστας, οι οποίες επιλέχθηκαν για να αντικατοπτρίζουν τη διάθεση, το ήθος ή τις ανησυχίες του 2023.

Ο κατάλογος περιορίστηκε με δημόσια ψηφοφορία, προτού οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης λάβουν την τελική απόφαση.

Τι είναι το rizz;


Η λέξη μπορεί να μη σας λέει τίποτα αν δεν ανήκετε στη γενιά Z.

Χρησιμοποιείται όμως μαζικά στο διαδίκτυο, με δισεκατομμύρια προβολές του hashtag "rizz" στο TikTok.

Σύμφωνα με το Oxford University Press, ως "rizz" ορίζεται ως στυλ, γοητεία ή ελκυστικότητα και η ικανότητα προσέλκυσης ρομαντικού ή σεξουαλικού συντρόφου.
Ο όρος θεωρείται ότι είναι μια συντομευμένη μορφή της λέξης "χάρισμα". Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, σε εκφράσεις όπως "to rizz up", που σημαίνει να προσελκύεις, να αποπλανείς ή να κουβεντιάζεις κάποιον.

Είναι ουσιαστικά μια νεότερη εκδοχή του "game", που ορίζεται ως η ικανότητα, η επιδεξιότητα και η ικανότητα να προσελκύει κανείς άλλους σεξουαλικά χρησιμοποιώντας τη γοητεία του.

Το "Swiftie" και η "μπεζ σημαία" 


Άλλες λέξεις που μπήκαν στον κατάλογο των φιναλίστ ήταν το «Swiftie», δηλαδή θαυμαστής της Τέιλορ Σουίφτ, το «beige flag» ή μπεζ σημαία, δηλαδή κάτι που δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, αλλά σου τραβά την προσοχή για ένα λεπτό όταν το παρατηρήσεις και μετά απλώς συνεχίζεις, και το «situationship», δηλαδή μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση, που δεν είναι δεσμευτική.

Ο πρόεδρος της Oxford Languages, Casper Grathwohl, είπε ότι ενώ η «λειτουργία goblin» είχε απήχηση σε πολλούς ανθρώπους μετά την πανδημία, «είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε μια αντίθετη λέξη όπως το rizz να έρχεται στο προσκήνιο» Είπε ότι η λέξη πιθανώς να μιλά για «μια κυρίαρχη διάθεση του 2023, όπου περισσότεροι από εμάς ανοιγόμαστε μετά από μερικά δύσκολα χρόνια και βρίσκουμε εμπιστοσύνη στο ποιοι είμαστε».

Η αύξηση της χρήσης της λέξης rizz απέδειξε ότι λέξεις και φράσεις που προέρχονται από την κουλτούρα του Διαδικτύου «γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής δημοτικής γλώσσας» πρόσθεσε. Η σύντομη λίστα των οκτώ λέξεων επιλέχθηκε από τους ειδικούς γλωσσολόγους του Oxford University Press.

Ο εν λόγω κατάλογος στη συνέχεια τέθηκε σε δημόσια ψηφοφορία στο τέλος Νοεμβρίου, μειώνοντας το πεδίο σε τέσσερις φιναλίστ, προτού οι ειδικοί κάνουν την τελική επιλογή. Τον Νοέμβριο, οι δημιουργοί του λεξικού Collins αποκάλυψαν τη λέξη του 2023 ως «τεχνητή νοημοσύνη».