Η Αργεντινή ανέφερε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τη διηθητική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α, προκαλώντας μία κατεπείγουσα προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), ο οποίος προέτρεψε τις υγειονομικές αρχές των χωρών της περιοχής να ενισχύσουν την εποπτεία τους για σχετικές ασθένειες.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, η Αργεντινή είχε αναφέρει 487 κρούσματα διηθητικού στρεπτόκοκκου Α, εκ των οποίων τα 78 θανατηφόρα. Περίπου οι μισές περιπτώσεις και περισσότεροι από το ένα τρίτο των θανάτων αφορούσαν παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών. Μάλιστα, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της χώρας είναι 643 κρούσματα και 93 θάνατοι.

Οι αξιωματούχοι έχουν εκδώσει ένα επιδημιολογικό δελτίο σχετικά με ένα στέλεχος M1UK και μια υπερμολυσματική υπογραμμή M1. Επίσης, ενισχύουν την επιδημιολογική επιτήρηση για τον μη επεμβατικό Streptococcus pyogenes, συμπεριλαμβανομένων των ήπιων περιπτώσεων, για να χαρακτηρίσουν περαιτέρω τη συχνότητα και την κατανομή της νόσου και τις διαφορετικές γενετικές γενεαλογίες της.

Η PAHO σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην Αργεντινή ακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων της διεισδυτικής ομάδας Α στρεπτόκοκκου και οστρακιάς στην Ευρώπη το 2022 και αναφορές παρόμοιων περιπτώσεων στην Ουρουγουάη κατά την ίδια περίοδο.

Μαζί με την αυξημένη επιτήρηση, ο PAHO προέτρεψε τις χώρες να διεξάγουν επίσης γονιδιωματική επιτήρηση και να διασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προσβεβλημένων ασθενών.