Για το Ισραήλ η πιο σηµαντική παράµετρος για τις επιχειρήσεις στη Γάζα είναι ο χρόνος. Οι Ισραηλινοί ηγέτες πιστεύουν ότι η εκστρατεία τους για την καταστροφή της «Χαµάς» προχωράει καλά και µε λιγότερες απώλειες από ό,τι περίµεναν οι Αµερικανοί στρατηγοί που συσκέφθηκαν µαζί τους. Αλλά ο ισραηλινός Στρατός χρειάζεται χρόνο για να διατηρήσει τον σκόπιµα σχολαστικό ρυθµό του για την εξόντωση των τροµοκρατών της «Χαµάς» που κρύβονται πίσω από αµάχους και κάτω από το έδαφος, στο πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας. Εάν ο ισραηλινός Στρατός πήγαινε γρηγορότερα, θα µπορούσε να διακινδυνεύσει περισσότερες απώλειες Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ισραήλ χρειάζεται επίσης πολλά πυροµαχικά για να διατηρήσει την εκστρατεία του κατά της «Χαµάς» και να είναι έτοιµο εάν η «Χεζµπολάχ» αποφασίσει να συµµετάσχει στον πόλεµο. Οι Αµερικανοί άδειασαν 110.000 βλήµατα των 155 χιλιοστών πυροβολικού από τις αποθήκες της χώρας, για να τα στείλουν στην Ουκρανία. Οι Ισραηλινοί ζήτησαν µια σταθερή αµερικανική προµήθεια όπλων, αλλά κατέστησαν σαφές ότι χρειάζονται περισσότερα. Για παράδειγµα, η ισραηλινή Πολεµική Αεροπορία απαιτεί χιλιάδες περισσότερες βόµβες MK-84, οι οποίες γίνονται ακριβείας εάν προστεθεί το κιτ Joint Direct Attack Munitions (JDAM), που κατασκευάζεται από την Boeing, για να µεγιστοποιήσει την αποτελεσµατικότητα στο πεδίο της µάχης και να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες.

Ο απολογισµός σε υλικό

Με αρκετό χρόνο και πυροµαχικά, τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ό,τι µπορεί για να παρέχει, το Ισραήλ σκοπό έχει να επιτύχει τους δύο κύριους στόχους του. Πρώτον, να καταστρέψει τη «Χαµάς» , για να εµπεδώσει το αίσθηµα ασφάλειας στους Ισραηλινούς κατοίκους που ζούσαν στις νότιες πόλεις (πάνω από 100.000 έχουν αποµακρυνθεί από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου). Αυτό θα περιλαµβάνει τη δηµιουργία µιας αποστρατιωτικοποιηµένης ζώνης ασφαλείας σε βάθος µερικών χιλιοµέτρων εντός της Γάζας, για να διασφαλιστεί ότι τα σύνορα είναι ασφαλή. ∆εύτερον, πρέπει να αποκαταστήσει την αποτροπή. Η εισβολή της «Χαµάς» την 7η Οκτωβρίου υπονόµευσε σοβαρά την περίφηµη φήµη του ισραηλινού κατεστηµένου ασφαλείας. Σε µια περιοχή όπου οι αντίπαλοι εκµεταλλεύονται οποιοδήποτε ίχνος αδυναµίας ή ανικανότητας για το Γενικό Επιτελείο, το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει την αποφασιστικότητα και τη δύναµή του. Παρά το ότι η «Χαµάς» πυροδότησε αυτόν τον πόλεµο και τη µεγάλη προσοχή που λαµβάνει ο ισραηλινός Στρατός για να αποφύγει τις απώλειες Παλαιστίνιων αµάχων (ακόµη και όταν η «Χαµάς» τούς διευκολύνει κρύβοντάς τους σε τζαµιά, σχολεία και νοσοκοµεία), τα άγρια αντίποινα του Ισραήλ έχουν δηµιουργήσει τεράστιες καταστροφές στη Γάζα. Αυτό έβλαψε τη διεθνή θέση του Ισραήλ και πυροδότησε αντισηµιτική ρητορική, αλλά είχε µια θετική παρενέργεια: ότι οποιοσδήποτε παράγοντας πραγµατοποιήσει επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου θα εκµηδενιστεί πλήρως. Από τις Ηνωµένες Πολιτείες έχει ζητηθεί επίσης η επίσπευση των παραδόσεων εναέριων αεροσκαφών ανεφοδιασµού KC-46. Οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει την αγορά έως και οκτώ τέτοιων από το Ισραήλ, αλλά αυτά δεν πρόκειται να παραδοθούν πριν από το 2025. «Η παράδοση τουλάχιστον δύο αεροσκαφών σύντοµα όχι µόνο θα βοηθήσει στην προετοιµασία του Ισραήλ για έναν πιθανό πόλεµο µε το Ιράν, αλλά θα στείλει επίσης ισχυρό σήµα προς την Τεχεράνη και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αποτροπής», δήλωσε ο υπουργός Αµυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Σχέδια και ασφάλεια

Η επίτευξη αυτών των δύο στόχων, βέβαια, απαιτεί χρόνο και υποµονή. Η τρέχουσα φάση του πολέµου, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ειδικών, για να καταστραφεί το µεγαλύτερο µέρος των µαχητών, των ηγετών και των υποδοµών της «Χαµάς», αναµένεται να διαρκέσει αρκετούς µήνες. Τότε το Ισραήλ πιθανότατα θα µειώσει τις δυνάµεις του και θα επικεντρωθεί στην εξάλειψη των θυλάκων των τροµοκρατών της «Χαµάς» στη Γάζα και στο εξωτερικό. Αυτή η δεύτερη φάση µπορεί να διαρκέσει άλλους εννέα έως δώδεκα µήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το Ισραήλ, σε συντονισµό µε τις Ηνωµένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και πιθανώς ορισµένες αραβικές χώρες του Κόλπου, θα πρέπει να αποφασίσει και να εφαρµόσει κάποιο ενδιάµεσο σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας, το οποίο θα διασφαλίζει την ασφάλεια στο νότιο τµήµα του. Ακόµη και αν το Ισραήλ ανακτήσει όλους τους οµήρους του ζωντανούς από τη Γάζα, αντιµετωπίζει τεράστιες κοινωνικές και οικονοµικές προκλήσεις, καθώς η 7η Οκτωβρίου άλλαξε δραµατικά το τοπίο. Το Ισραήλ χρειάζεται χρόνο, πυροµαχικά και συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ για να καταστρέψει τη «Χαµάς». Στη συνέχεια, θα πρέπει να διατηρήσει την ασφάλεια γύρω από τη Γάζα, ενώ θα πρέπει να τακτοποιήσει τη δοµή διακυβέρνησης της Λωρίδας. Επειτα, σύµφωνα µε τους συµβούλους του Νετανιάχου, να συνάψει σύµφωνο ειρήνης µε τη Σαουδική Αραβία, για να ασχοληθεί µε τη «Χεζµπολάχ» και, αν χρειαστεί, µε το Ιράν. Οι επόµενοι µήνες θα είναι γεµάτοι προκλήσεις και γεγονότα. Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής