Φορώντας μια γραβάτα με ελληνικές σημαίες ο Βασιλιάς Κάρολος… «γονάτισε» τον Ρίσι Σούνακ, μετά και την απρεπή συμπεριφορά του ακυρώνοντας το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαιτίας της αναφοράς του στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η γραβάτα του Βασιλιά Καρόλου με τις ελληνικές σημαίες έγινε θέμα ωστόσο και στα βρετανικά μέσα.

Με το ηχηρό μήνυμα, χωρίς να ακουστεί μια λέξη, που απέστειλε ο Βασιλιάς Κάρολος φορώντας γραβάτα με ελληνικές σημαίες στον Ρίσι Σούνακ για το unfair σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού εξακολουθούν να ασχολούνται τα βρετανικά ΜΜΕ.

Με την επιλογή του να φορέσει γαλανόλευκη γραβάτα στο Ντουμπάι, ο Βασιλιάς Κάρολος τα είπε όλα… χωρίς να πει τίποτα.

 «Αμφίεση – δήλωση;», αναρωτιέται ο Guardian, γράφοντας πως «η ελληνική σημαία στη γραβάτα του Βασιλιά τροφοδοτεί την κόντρα για τα μάρμαρα».

 «O Βασιλιάς προκάλεσε ανασήκωμα φρυδιών, φορώντας μία γραβάτα στολισμένη με ελληνικές σημαίες στη Σύνοδο για το Κλίμα στο Ντουμπάι, μετά τη διαμάχη αυτής της εβδομάδας για τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”», γράφουν οι TIMES και αναρωτιούνται εάν είναι οι οικογενειακοί δεσμοί που κρύβονται πίσω από αυτήν την επιλογή.

 «Ο Βασιλιάς “σηκώνει” τη διαμάχη με την Ελλάδα για τα “Ελγίνεια Μάρμαρα”;», γράφει η Daily Express, ενώ ο Independent, επικαλούμενος επίσημες πηγές από το Παλάτι, αναφέρει πως «η γραβάτα του Καρόλου, με σχέδια της ελληνικής σημαίας, δεν είχε να κάνει με τη φιλονικία του Ρίσι Σούνακ με την Αθήνα».

Μυστική συνάντηση

Την ώρα που τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Τζορτζ Όσμπορν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έγραφαν, αθόρυβα, ένα ακόμα κεφάλαιο στις πολυδαίδαλες διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου συναντήθηκαν μυστικά λίγες ώρες πριν σκάσει η βόμβα της ακύρωσης του προγραμματισμένου ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ.

Οι επαφές του Τζορτζ Όσμπορν με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο βρετανικός νόμος που δεν επιτρέπει επιστροφή των Γλυπτών σε μόνιμη βάση, θα παραμείνει σε ισχύ.

Κι όσο οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, τόσο πιστοποιείται ότι οι ενέργειες Σούνακ, εκτός από διπλωματική απρέπεια, συνιστούν κι ένα μεγάλο πολιτικό αυτογκόλ για τον ίδιο.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Γεραπετρίτη – Όσμπορν

Η συνάντηση του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Λονδίνο, λίγες ώρες προτού σκάσει σαν «βόμβα» η ματαίωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κ. Γεραπετρίτης και Όσμπορν συζητήσαν σε θερμό κλίμα και έκαναν επικόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, διαπιστώνοντας πως έχουν επιλυθεί αρκετά ζητήματα, ωστόσο παραμένουν ορισμένα αγκάθια.

Από την πλευρά του  Όσμπορν προτείνει στους Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη να στείλει το Βρετανικό Μουσείο το 1/3 ή το 50% των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βρετανία για ορισμένο χρονικό διάστημα, 10 με 15 χρόνια, με αντάλλαγμα τον προσωρινό δανεισμό άλλων ελληνικών θησαυρών.

Η Ελλάδα με τη σειρά της επιμένει στην πάγια θέση της, διεκδικώντας την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του κρυφές δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Ελλήνων δεν θα δεχόταν μερική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.