Μια αποκαλούμενη «διαδικτυακή αποκάλυψη» θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα ως αποτέλεσμα μιας επικείμενης ηλιακής υπερκαταιγίδας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Εάν το Διαδίκτυο διακοπεί για μερικές ώρες στο σπίτι, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και συχνά χειροτερεύει εάν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε επειγόντως.

Μπορείτε, λοιπόν, να φανταστείτε τι θα γινόταν εάν οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον πλανήτη πέσουν ή αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.

Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πλοκή ενός θρίλερ του Netflix, αλλά μια πραγματική πιθανότητα σύμφωνα με επιστήμονες που μελετούν την ηλιακή δραστηριότητα.

Κάθε 11 χρόνια ο Ήλιος περνά από μια φάση γνωστή ως ηλιακό μέγιστο, όπου οι επιφάνειες αρχίζουν να εμφανίζουν σκοτεινά σημεία. Αυτά τα σκοτεινά σημεία εκτοξεύουν βίαιη εκρηκτική ενέργεια στον πλανήτη και προκαλούνται από μια αλλαγή στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου.

Η NASA έχει προβλέψει ότι το επόμενο ηλιακό μέγιστο θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025 - ωστόσο, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Dibyendu Nandi, φυσικό από το IISER Kalkata Centre of Excellence in Space Sciences στην Ινδία, έχει προβλέψει ένα ηλιακό γεγονός στις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο ισχυρές και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι ηλιακές καταιγίδες, αλλά πιθανότατα θα μάθουμε περισσότερα καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά.

«Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή διάσπαση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά στη Γη και να διαταράξουν τις υπηρεσίες που βασίζονται σε δορυφόρους, όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης», είπε ο φυσικός στο Mail Online.

«Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχυρές διαταραχές στο γεωμαγνητικό πεδίο που ενεργοποιεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους. Φυσικά, δημιουργούν επίσης όμορφα σέλας, οπότε μπορούμε να περιμένουμε το 2024 να είναι μια καλή χρονιά για τους κυνηγούς σέλας», πρόσθεσε.

Η πρόκληση της πρόβλεψης ακραίων διαστημικών καιρικών συνθηκών

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το να καταλάβουμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτή η κορυφή -και, ως εκ τούτου, πότε θα επηρεάσει τη Γη ο πιο ακραίος διαστημικός καιρός- ήταν δύσκολο.

Καταλαβαίνουμε ότι οι ηλιακοί κύκλοι συμβαίνουν συνήθως κάθε 11 χρόνια – αλλά ο Δρ. Nandi διευκρινίζει ότι αυτός είναι απλώς ένας μέσος όρος.

Χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες γνώσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα κατανόησή τους για να προβλέψουν πότε ακριβώς το ηλιακό μέγιστο του τρέχοντος κύκλου θα φτάσει στο αποκορύφωμά του.

«Η πρόβλεψη του χρόνου του μέγιστου πλάτους του κύκλου των ηλιακών κηλίδων είναι σημαντική για τη μέτρηση πότε αναμένονται οι πιο αντίξοες διαστημικές περιβαλλοντικές συνθήκες (διαστημικός καιρός)», δήλωσαν οι ερευνητές.