Το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, το οποίο καταγράφει τη στιγμή της έκρηξης ενός ηφαιστείου σε νησί στην Ιαπωνία.

Τόνοι τέφρας και βράχοι εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο την περασμένη εβδομάδα σε ύψος περίπου 200 μέτρων και κατέληξαν στη θάλασσα γύρω από το νησί Νιιτζίμα της Ιαπωνίας, περίπου 150 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Τόκυο.


Τα πλάνα κατέγραψε η ιαπωνική ακτοφυλακή, που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα το βίντεο. Το ηφαιστειογενές Νιιτζίμα – το όνομα του οποίου σημαίνει «νέο νησί» - δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια.

Από τα περίπου 1.500 ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, τα 111 βρίσκονται στην Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται στο λεγόμενο "Δαχτυλίδι της φωτιάς" του Ειρηνικού, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και φιλοξενεί πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων στον κόσμο. Κάποιες φορές αποκαλείται και περι-Ειρηνική ζώνη ή περι-Ειρηνική σεισμική ζώνη.

Στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» σημειώνονται περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως, αλλά και το 80% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου και είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης και των συγκρούσεων των τεκτονικών πλακών.