Ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ προσγειώθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ ξεκινώντας μια επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας ισραηλινοί ηγέτες θέλουν να του εφιστήσουν την προσοχή στη μοίρα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και να συζητήσουν μαζί του για την αύξηση του αντισημιτισμού στο Ίντερνετ.

Από το γραφείο του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή, ότι ο Μασκ θα μεταβεί στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον αρχηγό του κράτους. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Από το γραφείο του Μασκ δεν έγινε κανένα σχόλιο.

Όπως μεταδίδει το Sky News, το Ισραήλ συμφώνησε κατ' αρχήν με τον Έλον Μασκ ότι το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών της εταιρείας του SpaceX μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Γάζα, με την επιφύλαξη της ισραηλινής έγκρισης.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ έχει προγραμματίσει απογευματινή συνάντηση με τον Μασκ. Μαζί τους θα συμμετάσχουν συγγενείς ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και θα συζητήσουν επίσης «την ανάγκη δράσης για την καταπολέμηση του αυξανόμενου αντισημιτισμού στο διαδίκτυο», ανέφερε το γραφείο του Χέρτζογκ.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόκειται επίσης να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Μασκ για να συζητήσουν τις πτυχές ασφαλείας της τεχνητής νοημοσύνης και να πραγματοποιήσουν μια ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση, ανακοίνωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Μασκ πρότεινε να παράσχει υποστήριξη με το Starlink σε «διεθνώς αναγνωρισμένες οργανώσεις βοήθειας» στην περιοχή. Η διακοπή ρεύματος στη Γάζα έκανε ορισμένους χρήστες να γράψουν στο Twitter το hashtag "#starlinkforgaza", ζητώντας από τη SpaceX να φέρει την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου της εταιρείας στην περιοχή. ΟΜασκ έγραψε στο Twitter: "Το Starlink θα υποστηρίξει τη συνδεσιμότητα σε διεθνώς αναγνωρισμένες οργανώσεις βοήθειας στη Γάζα".

Ο Νετανιάχου συνάντησε τον Μασκ στις 18 Σεπτεμβρίου στην Καλιφόρνια και του ζήτησε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και στη μάχη κατά των ομιλιών μίσους, έπειτα από εβδομάδες διενέξεων σχετικά με αντισημιτικό περιεχόμενο στην X.

Ο Μασκ απάντησε λέγοντας πως είναι κατά του αντισημιτισμού και εναντίον οτιδήποτε «προωθεί το μίσος και τη σύγκρουση», επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις του πως η X δεν θα προωθεί ομιλίες μίσους.