Ο  νικητής των ολλανδικών εκλογών, επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς, είχε γίνει γνωστός ως υπέρμαχος του GREXIT, ενώ είχε τοποθετηθεί κατά των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας. Πλέον το κόμμα του επηρεάζει τις εξελίξεις και καθορίζει τη δημόσια ατζέντα όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ο Γκέερτ Βίλντερς χρησιμοποιούσε την Ελλάδα για να επιτεθεί στον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε

Τα σχόλιά του ο Γκέερτ Βίλντερς για την Ελλάδα συχνά συνοδεύονταν από επιθέσεις κατά του βασικού του πολιτικού αντιπάλου και πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο Βίλντερς τον έχει κατηγορήσει ότι εξαπάτησε τους Ολλανδούς, καθώς στις προηγούμενες εκλογές είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ανανεωθεί η βοήθεια στην Ελλάδα και τελικά ενέδωσε στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Η πιο πρόσφατη αναφορά του Βίλντερς στην Ελλάδα έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σε συνέντευξή του δήλωσε:

«Να σταματήσουμε να δίνουμε χρήματα σε ξένους, δισεκατομμύρια σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Αφρική, στις Βρυξέλλες, στην Ελλάδα, σε αιτούντες άσυλο στην Ολλανδία. Θα δίνουμε τα χρήματα στους Ολλανδούς που ζουν στην Ολλανδία».

 Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε υπενθυμίσει στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε τη δέσμευση του 2012 για «ούτε μία ακόμα δεκάρα για την Ελλάδα» και τον κατηγόρησε για «ψέματα, ψέματα, ψέματα».

 

Τον Οκτώβριο του 2016 ο Βίλντερς «ξεσπάθωσε» εναντίον της απόφασης για εκταμίευση μιας ακόμα δόσης στην Ελλάδα.

«Ο Ντάισελμπλουμ δίνει ένα ακόμα δισεκατομμύριο στην Ελλάδα», είχε δηλώσει.

 

 

Τον Μάιο του 2016 περιλαμβάνει την Ελλάδα στις «προδοσίες» που έχει υποστεί ο ολλανδικός λαός από την κυβέρνησή του:

 

Hier klicken!

«Ουκρανία. Τουρκία. Ελλάδα.

Συντάξεις. Πρόνοια. 1.000 ευρώ.

Άσυλο. Ισλάμ. Ε.Ε. Μας έχουν προδώσει».

 

 

 

Τον Νοέμβριο του 2015 ενημερώνει όσους τον ακολουθούν στο twitter ότι ο βομβιστής που χτύπησε το Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι είχε περάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

 

Τον Αύγουστο του 2015, ενόψει της συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βίλντερς αναφωνούσε:

 

 

«Όχι άλλα ευρώ στην Ελλάδα. Αρκετά πια!».

 

 

Τον Ιούλιο του 2013, με αφορμή την εκταμίευση μιας δόσης από το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γκέερτ Βίλντερς γράφει στο twitter:

 «Νέα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Οι Ολλανδοί λαμβάνουν τον αυξημένο λογαριασμό, οι Έλληνες την απόλαυση. Ο ελληνικός ήλιος έχει χτυπήσει τον Ρούτε».