Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων και μια παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της.

«Χαιρετίζω ολόψυχα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την απελευθέρωση των 50 απαχθέντων και την παύση των εχθροπραξιών. Κάθε μέρα που αυτές οι μητέρες και τα παιδιά κρατούνται όμηροι από τους τρομοκράτες, είναι περισσότερο επιβαρυντική για όλους» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

«Συμμερίζομαι τη χαρά των οικογενειών που σύντομα θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Και είμαι ευγνώμων σε όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα τις τελευταίες εβδομάδες μέσω της διπλωματικής οδού γι' αυτή της συμφωνίας. Καλώ τους τρομοκράτες της Χαμάς να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους απαχθέντες και να τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια».

Γερμανία και Βρετανία χαιρέτισαν "την πρόοδο" που επετεύχθη με τους ομήρους

Η Γερμανία χαιρέτισε σήμερα την «πρόοδο» που επετεύχθη και η οποία «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη συμφωνία κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς.

«Η απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων αποτελεί πρόοδο, αν και τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σβήσει τα δεινά τους. Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας, απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Χ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε «ένα κρίσιμο βήμα» για τους ομήρους και «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», επεσήμανε ο Κάμερον. «Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.