Η έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall στην Ισλανδία, που αναμένεται να προκαλέσει καταστροφές στην κωμόπολη Γκρίνταβικ, καθυστερεί εδώ και τρεις ημέρες, αυξάνοντας την αγωνία στους κατοίκους.

Ο Έλληνας κάτοικος της Ισλανδίας, Παύλος Φουρματζίρ, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η αναμονή δυσκολεύει τη ζωή των κατοίκων, καθώς το έδαφος σηκώνεται κάθε ημέρα κατά 8,8 χιλιοστά.

«Είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή. Τώρα περιμέναμε την έκρηξη και βασικά έπρεπε να έχει γίνει ήδη πριν από τρεις μέρες. Αλλά η αναμονή, μάς δυσκολεύει τη ζωή», είπε ο κ. Φουρματζίρ.

Η εκκένωση του Γκρίνταβικ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, με περίπου 4.000 κατοίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο κ. Φουρματζίρ επισημαίνει πάντως ότι η έκρηξη δεν αναμένεται μεγάλη. «Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει ακίνδυνα στην Ισλανδία, αλλά για το χωριό που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο η έκρηξη αναμένεται καταστροφική», πρόσθεσε.

«Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να μην εκραγεί μέσα στην πόλη, να πάει η λάβα έξω και να γλιτώσει το χωριό», είπε ο Έλληνας και πρόσθεσε ότι «θα είναι επείγον διαρκείας, καθώς η έκρηξη ενός ηφαιστείου σημαίνει συναγερμό για 5 -10 χρόνια».