Του Χάρη Γ. Σαββίδη

Στην ηρεμία πριν από την καταιγίδα παρέπεμπε χθες η σεισμική δραστηριότητα γύρω από το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ (βουνό της όμορφης κοιλάδας) στην Ισλανδία. Όπως εξηγούσαν οι ειδικοί, συνήθως λίγο πριν από την έκρηξη ενός ηφαιστείου οι σεισμοί περιορίζονται αισθητά - ακριβώς όπως συμβαίνει το τελευταίο 24ωρο. Ήδη το Σάββατο εκκενώθηκε η παραθαλάσσια πόλη 3.800 κατοίκων Γκρίνταβικ της Ισλανδίας, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Στις αρχές της εβδομάδας οι Αρχές της Ισλανδίας επέτρεψαν σε κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να πάρουν είδη πρώτης ανάγκης. Το απόγευμα της Τρίτης, όμως, τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν εσπευσμένα, καθώς στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε διοξείδιο του θείου, γεγονός που παραπέμπει στη δημιουργία των πρώτων ρωγμών στην επιφάνεια, από τις οποίες θα εξέλθει το μάγμα. 

Διαβάστε επίσης: Τρόμος στην Ισλανδία: Αντίστροφη μέτρηση για την ηφαιστειακή έκρηξη - Φόβοι ότι μπορεί να καταστραφεί ολόκληρη πόλη (Εικόνες)

Κινδυνεύει εργοστάσιο στην Ισλανδία

Περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από το Γκρίνταβικ βρίσκεται γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, γύρω από το οποίο εγείρονται προστατευτικά αναχώματα. Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ισλανδίας, Γκούντρουν Χαφσταϊνσντότιρ, τα υλικά που μεταφέρονται θα μπορούσαν να γεμίσουν 20.000 φορτηγά. Η Ισλανδία βρίσκεται ακριβώς πάνω στο Μεσοατλαντικό Ρήγμα, με αποτέλεσμα η χώρα των 400.000 κατοίκων να έχει πάνω από 130 ηφαίστεια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ενεργά. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη συνέβη πριν από ακριβώς 50 χρόνια, όταν ξαφνικά άρχισε να πετάει λάβα το ηφαίστειο Έλντφελ, στο νησάκι Χάιμεϊ. Το νησί εκκενώθηκε και η λάβα έρεε επί 5 μήνες, καταστρέφοντας περίπου 400 σπίτια. Μέσα στην επόμενη διετία οι κάτοικοι επέστρεψαν και μάλιστα κατάφεραν να επωφεληθούν από την έκρηξη, αξιοποιώντας τη λάβα για να επεκτείνουν το αεροδρόμιο του νησιού και να χτίσουν νέα σπίτια, και τη θερμότητα, που συνέχισε να εκλύει το ηφαίστειο, για τηλεθέρμανση. Η έκρηξη του 1973 βρέθηκε για εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε και η έκρηξη του Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010, καθώς η στάχτη που εκτοξεύτηκε αναστάτωσε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, καθώς οφειλόταν στην ύπαρξη παγετώνα πάνω από το ηφαίστειο (κάτι που δεν ισχύει με το Φαγκραντάλσφιαλ).

Ξύπνησε και η Αίτνα

Αντιθέτως, σύννεφα στάχτης ενδέχεται να σκεπάσουν τον ουρανό στο Ιόνιο Πέλαγος, καθώς το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε έκρηξη στην Αίτνα της Σικελίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, «το ύψος της εκρηκτικής στήλης εκτιμάται ότι είναι περίπου 4.500 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας». Καθώς η υψηλότερη κορυφή της Αίτνας είναι στα 3.300 μέτρα, η στήλη καπνού έχει εκτοξευθεί περισσότερο από ένα χιλιόμετρο και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά της προς τα ανατολικά. Τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία δημιουργεί η στάχτη που σκεπάζει τις γύρω πόλεις και αναγκάζει το αεροδρόμιο της Κατάνια να κλείνει περιστασιακά.

 Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή