Το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Al Rabiaa μετέδωσε τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, ένα βίντεο που αναμένεται να απασχολήσει τόσο το Ιράκ όσο και το Ισραήλ, αφού δείχνει τη Ρωσοϊσραηλινή ακαδημαϊκό Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ που φέρεται να απήχθη τον Μάρτιο στο Ιράκ. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο, επισημαίνοντας πως εφόσον επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τις πρώτες εικόνες της Τσούρκοφ μετά την απαγωγή της πριν από περίπου επτά μήνες.

Σύμφωνα με το Al Rabiaa, το βίντεο δείχνει την Τσούρκοφ καθισμένη σε δωμάτιο να απευθύνει μήνυμα στην εβραϊκή γλώσσα, επικρίνοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και «ομολογώντας» πως ενεργούσε ως κατάσκοπος όταν αιχμαλωτίστηκε.




Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον είχε ανακοινώσει ότι η Τσούρκοφ βρισκόταν στο Ιράκ «διεξάγοντας έρευνα σχετικά με το θέμα της διδακτορικής διατριβής της».

Τον Ιούλιο, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως την Τσούρκοφ απήγαγε το ιρακινό παρακλάδι της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, καθιστώντας τη Βαγδάτη υπεύθυνη για την ασφάλεια της ομήρου.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για την απαγωγή της. Τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «New York Times» ότι δεν εξακριβώθηκε ποιοι κρύβονταν πίσω από την απαγωγή, η οποία παραδέχθηκε πως αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της χώρας του.