Kρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας, δημοσίευσαν τη Δευτέρα πληροφορίες για απόσυρση ρωσικών δυνάμεων από θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αλλά τις απέσυραν γρήγορα.

Τα δημοσιεύματα μετέδωσαν για ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας η οποία υποστήριζε ότι τα στρατεύματα μεταφέρονται σε «πιο ευνοϊκές θέσεις» στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, δημοσιεύματα που αποσύρθηκαν γρήγορα, σύμφωνα με το BBC.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό 


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία για την «ψευδή αναφορά» ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, λέγοντας ότι είναι θέμα του στρατού. Από την πλευρά της η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η ανακοίνωση ήταν ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης που διεξάγεται εναντίον της.

Η βιαστική ανατροπή της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη δεξιά όχθη, μεταξύ άλλων και από την πόλη Χερσώνα. Ο ποταμός συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να χωρίζει τις ουκρανικές και τις ρωσικές δυνάμεις.

Στα δημοσιεύματα που έχουν πλέον αποσυρθεί, τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Tass και RIA-Novosti ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε επανατοποθετήσει στρατεύματα σε θέσεις ανατολικά του Δνείπερου, προκειμένου «να αποδεσμεύσει κάποιες από τις δυνάμεις της, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές».

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τις επιδρομές με στόχο τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του Δνείπερου τις τελευταίες εβδομάδες.