Τη φρίκη του πολέμου στη Μέση Ανατολή περιέγραψαν, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ατέφ και ο Αλέξανδρος, Έλληνες με καταγωγή από την Παλαιστίνη.

«Έχω δει κομμένα μωρά στη μέση», «εάν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός στη Γάζα», είπαν χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξανδρος Φαγιάντ ανέφερε πως δεν περίμενε ότι θα βγει ζωντανός από την εμπόλεμη κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσεις τη ζωή σου, δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς. Έχουν κόψει το ρεύμα, το νερό, τα καύσιμα. Δεν υπάρχουν ψυγεία να βάλουν τους νεκρούς».

*Διαβάστε εδώ: Γάζα: Σε νέα φάση περνάει η Ισραηλινή χερσαία επιχείρηση - Επιθέσεις στη Χαμάς και το Λίβανο

«Πλένουμε τα δόντια μας με αλμυρό, θαλασσινό νερό»

«Το πρωί πλένουμε τα δόντια μας με αλμυρό, θαλασσινό νερό», επισήμανε.

Σοκάρουν τα λόγια και του Ατέφ Ραγιάντ, επίσης επαναπατρισθέντα Έλληνα από την Παλαιστίνη.

«Ένα μωρό, περίπου 2 χρονών έκλαιγε όλη τη νύχτα» από την πείνα και ευτυχώς «βρήκαμε ένα κομμάτι ξερό ψωμί, το βάλαμε στο νερό για να μαλακώσει και του το δώσαμε».

Ο Ατέφ προσπάθησε να βρει καταφύγιο στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, αλλά όπως είπε, «ευτυχώς που δεν κατάφερα να πάω γιατί μετά από μία ημέρα χτύπησαν την εκκλησία».

«Αν πηγαίναμε 3 μέτρα δεξιά, θα μας χτυπούσε πύραυλος», δήλωσε ο Αλέξανδρος, ενώ είπε ότι έχει χάσει ήδη 12 άτομα από την οικογένειά του.

«Έχω 8 άτομα, συγγενείς μου, κάτω από τα ερείπια, ακόμα δεν μπορούν να τους βγάλουν», είπε ο Ατέφ.