Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το «φιλί» που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς – Ράντμαν στη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. Tο βίντεο έγινε viral, με την κακή έννοια.

Υπενθυμίζεται πως ο Κροάτης ΥΠΕΞ προχθές, στο Βερολίνο, πήγε να φιλήσει εν είδη χαιρετισμού, τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, μετά την ολοκλήρωση της «οικογενειακής φωτογραφίας» στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν, άπλωσε το χέρι του για μια χειραψία με την Μπέρμποκ και στη συνέχεια έσκυψε να τη φιλήσει, ενώ εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, χαμογελώντας στη συνέχεια αμήχανα.

Η κίνηση του Κροάτη ΥΠΕΞ προκάλεσε σάλο αντιδράσεων και χαρακτηρίστηκε από «τελείως ανάρμοστη» έως και «σεξουαλική παρενόχληση».

«Το βίαιο φιλί προς μια γυναίκα είναι βία, δεν είναι;» αναρωτήθηκε η πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιαντράνκα Κόσορ.

Ο ίδιος ο Γκρλιτς-Ράντμαν υπερασπίστηκε τον εαυτό του κάνοντας λόγο για «μια θερμή, ανθρώπινη προσέγγιση προς μια συνάδελφο», παραδέχτηκε ότι ήταν «άβολη στιγμή» και ζήτησε συγνώμη από όποιον εξέλαβε λάθος και ενοχλήθηκε από την κίνησή του.