Σε παραίτηση του διπλωματικού συμβούλου της Τζόρτζια Μελόνι, Φραντσέσκο Ταλό, οδήγησε το τηλεφώνημα – φάρσα δύο Ρώσων ηθοποιών. Η ίδια η Μελόνι ανακοίνωση την παραίτηση του συμβούλου της. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η κυρία Μελόνι, ανέφερε ότι «η υπόθεση δεν έτυχε κατάλληλου χειρισμού, υπήρξε μια σχετική επιπολαιότητα. Εγώ, όταν το τηλεφωνικό κέντρο της προεδρίας της κυβέρνησης μου περνά ένα τηλεφώνημα, πρέπει να το θεωρήσω έγκυρο».

Ο Ταλό ανέλαβε την ευθύνη για τους ελλιπείς ελέγχους που κατέστησαν δυνατό το τηλεφώνημα-φάρσα των δύο Ρώσων κωμικών ηθοποιών, Βόβαν και Λέξους, στην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα η Ιταλίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «κατά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία είχε κάποιες αμφιβολίες, ιδίως σε σχέση με αναφορές στον ουκρανικό εθνικισμό, και ενημέρωσε τον διπλωματικό της σύμβουλο, αλλά στη συνέχεια δεν έγιναν οι αναγκαίες επαληθεύσεις».

Η κυβέρνηση Μελόνι, τέλος, παρουσίασε μια θεσμική μεταρρύθμιση που στοχεύει στην απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού της χώρας. Μεταρρύθμιση η οποία θα πρέπει, όμως, να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της χώρα. Όπως σημείωσε, αποσκοπεί «στην ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας της Ιταλίας». 

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Θύμα τηλεφωνικής φάρσας η Μελόνι από Ρώσους κωμικούς

Τι ακριβώς συνέβη με το τηλεφώνημα-φάρσα στην Μελόνι, ποιοι είναι οι Ρώσοι κωμικοί

Οι Βόβαν και Λέξους, που θεωρούνται κοντά στις μυστικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου, έβαλαν στο στόχαστρό τους την Τζόρτζια Μελόνι, όταν ο ένας από τους δύο κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό και τη ρώτησε για την εξωτερική της πολιτική, προσποιούμενος τον Αφρικανό ηγέτη.

Οι δυο τους έχουν «χτυπήσει» και άλλους διεθνείς ηγέτες στο παρελθόν, όπως τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αλλά και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.

Ο Βλαντιμίρ Κουζέτσοφ και Αλεξέι Στολιάροφ -όπως είναι τα πραγματικά τους ονόματα- ξεκίνησαν τη συζήτηση, αναφέροντας ότι η Μελόνι είχε διαμαρτυρηθεί για τη στάση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την έκτακτη ανάγκη μετανάστευσης και αναφέρθηκε σε μια υποτιθέμενη «κόπωση» της πρωθυπουργού για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η φράση περί «κόπωσης» της Ιταλίδας πρωθυπουργού σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Μελόνι, ερωτηθείσα για την Ουκρανία, είπε ότι βλέπει «μεγάλη κούραση» από όλους σε σχέση με την υποστήριξη προς το Κίεβο. «Είμαστε κοντά στη στιγμή που όλοι θα καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε μια διέξοδο. Το πρόβλημα είναι να βρούμε μία που να μπορεί να γίνει αποδεκτή, χωρίς να καταστραφεί το Διεθνές Δίκαιο», ακούστηκε να λέει η Ιταλίδα πρωθυπουργός στη συνομιλία, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που έχει πει επανειλημμένα για την ανάγκη εγγύησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Κιέβου.

«Η Ουκρανία δεν ήταν τόσο επιτυχής όσο αναμενόταν την άνοιξη. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας μπορεί να μην πηγαίνει όπως περίμεναν. Προχωράει, αλλά δεν έχει αλλάξει την τύχη της σύγκρουσης. Έτσι όλοι κατανοούν ότι (η σύγκρουση) μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, αν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Το πρόβλημα είναι ποια είναι μια αποδεκτή λύση χωρίς να ανοίξει περισσότερες συγκρούσεις», ακούστηκε να προσθέτει η Ιταλίδα πρωθυπουργός.